"Ukrajina je pion u rukama SAD"

Moskva -- Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri".

Izvor: Tanjug
Podeli

, upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će pre ili kasnije da eksplodira".

"Amerika neće ponuditi ozbiljnu pomoć Kijevu i neće se obavezati na značajne ekonomske troškove", napisao je Ivanov u članku koji je objavio ruski dnevnik "Rosijskaja gazeta".

Ivanov smatra i da bi bila "fatalna greška" ukoliko se ne nastavi posao koji se tiče ispunjavanja dogovora sa prošlonedeljnog sastanka u Ženevi na kome su učestvovali šefovi diplomatije SAD, Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

On je naglasio da je sporazum iz Ženeve, iako "lakonski i deklarativan", jedina osnova koja može da se iskoristi za jačanje međunarodne saradnje na rešavanju ukrajinske krize.

"Apsolutno je jasno da je Ukrajina danas bure baruta koje će pre ili kasnije da eksplodira, a posledice će biti teške, ako ne i katastrofalne za sve", upozorio je ruski političar.

On je ocenio da Vašingtonu nije stalo do Ukrajine, već do prednosti koju može da stekne za sopstvene interese iz ove krize.

Ivanov, koji je sada predsednik ruskog Saveta za međunarodne odnose, naveo je i da SAD žele, pre svega, da reše tri zadatka koji se direktno ne tiču Ukrajine, prenosi Itar tas s.

Prvi zadatak, prema njemu, je da se zaustavi Rusija da konsoliduje svoju međunarodnu poziciju, drugi zadatak se odnosi na NATO i to da se "oživi dezorijentisani savez , a Evropljani privole da budu velikodušni za izdvajanja u vojne svrhe".

"Treći zadatak Amerike je da konsoliduje sopstvenu poziciju na globalnom energetskom tržišu, koje će pokušati da preoblikuje u skladu sa svojim interesima", zaključio je Ivanov.

Svet

strana 1 od 488 idi na stranu