Završen sastanak Nikolića i Vučića

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon konsultacija s liderom SNS i predstavnicima koalicije oko naprednjaka Aleksandru Vučiću poverio mandat za sastav vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli

Konsultacije u predsedništvu Srbije na Andrićevom vencu su trajale jedan sat, od 14 do 15 časova. Na razgovore su došli predstavnici izborne liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", koja ima 158 od 250 poslanika, a čine je Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.

Nikolić je u četvrtak, 17. aprila, obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, sa Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, sa Savezom vojvođanskih Mađara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko delovanje.

Budući mandatar za sastav vlade, lider SNS Aleksandar Vučić, izjavio je 15. aprila na sednici Glavnog odbora stranke da će o kompletnom sazivu vlade obavestiti Glavni odbor 25. aprila, nakon čega bi vlada trebalo da bude formirana 27. aprila.

On je rekao da će vlada biti mala, moderna i efikasna i da će imati 17 članova.

Vučić je rekao da je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu sa svojom snagom, imajući u vidu, kako je naveo, potrebu SNS da "pravi Srbiju ujedinjenja, a ne podela", i da time pokazuje da je drugačiji od ostalih partija.

Predsedništvo SPS prihvatilo je predlog SNS i njenog predsednika o učešću u novoj Vladi Srbije ocenjujući da je "to u najboljem interesu Srbije".

SNS i SVM trebalo bi i zvanično da stave paraf na dogovor o zajedničkom učešću u budućoj vladi u sredu, 23. aprila, pišu "Večernje novosti".

U koalicionom sporazumu koji će potpisati SNS i SVM, između ostalog, naći će se i deo u kojem se budući partneri obavezuju da će u fokusu njihove politike posebno biti poljoprivredna, socijalna pitanja i privreda, kao i specifična manjinska pitanja:

"Mi insistiramo da u tekstu sporazuma bude i obaveza da do 6. juna bude donet novi statut pokrajine, a do kraja godine i Zakon o finansiranju", kaže za "Novosti" član Predsedništva SVM Balint Pastor.

On objašnjava da će SVM dobiti državne sekretare u resorima privrede, poljoprivrede, infrastrukture, socijalnih pitanja i zdravstva, kao i zamenike u dva skupštinska odbora - za EU i poljoprivredu.

Predsednik DS Dragan Đilas rekao je na sastanku sa Nikolićem da ta stranka ne može da učestvuje u budućoj vladi, ali i da od Srpske napredne stranke nije ni dobila poziv za razgovore o tome.

Lider NDS Boris Tadić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicioni partneri iz LSV Nenad Čanak i iz ZZS Dušan Petrović odbacili su spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima.

Na konsultacijama kod predsednika u četvrtak je bio i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je rekao da očekuje poziv na razgovore o vladi od budućeg mandatara, ali da ta stranka neće po svaku cenu ulaziti u vladu, već da će uslov biti veće uključivanje Bošnjaka.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi je, posle razgovora sa Nikolićem, saopštio da ta stranka ne pretenduje da direktno učestvuje u vladi, ali da je zainteresovana da zajedno sa budućom vlasti radi na rešavanju životnih i ekonomskih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Narodni poslanici Skupštine Srbije položili su 16. aprila zakletvu, pošto im je prethodno potvrđen mandat, čime je srpski parlament konstituisan.

Izbor predsednika, potpredsednika i ostalih skupštinskih tela treba da bude obavljen na sednici koja je zakazana za 23. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu