Vulin: Srbija šalje poruku mira

Ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Rodić prisustvovali su ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na severu Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

09:53

Default images

Vulin je nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i da očekuje da i Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze a prva i najvažnija je bezbednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji pa onda povratak raseljenih.

"Na današnji veliki praznik Srbija šalje poruku mira, a da je ta poruka shvaćena i da je primljena znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da slave svoje praznike bez straha da će ih neko kamenovati i kada budu mogli da uđu u svoj grad bez pratnje", rekao je ministar Vulin.

Da je poruka mira shvaćena i prihvaćena znaćemo kada se manastir Devič više ne bude štitio ovolikom bodljikavom žicom, kada ne bude bilo razloga za to i kada proterani Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove i uživaju u slobodi i svojoj imovini, dodao je on.

Srbija šalje poruku mira, rekao je Vulin i podsetio da je prošlo godinu dana od kako je Srbija potpisala Briselski sporazum i "učinila sve što je od nje traženo i sve na šta se obavezala u procesu normalizacije života na KiM".

Očekujemo da i svi ostali ispune svoje obaveze i Priština i međunarodna zajednica, kazao je Vulin ističući da je prva i najvažnija bezbednost za sve Srbe na KiM, pa onda povratak svih proteranihi raseljenih.

"Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno oni moraju da budu deo života na KiM, a da bi to bilo moguće oni moraju da imaju pravo da glasaju sa svojim dokumentima, kao i ranije", poručio je ministar Vulin.

To će biti dokaz da je poruka mira koju Srbija i noćas šalje ozbiljno shvaćena i prihvaćena, rekao je on i čestitao svim vernicima Vaskrs uz želju "da sledeći deći dočekamo u boljoj i mirnijoj situaciji".

Osim ministara Vulina i Rodića ponoćnoj litirgiji u manastiru Devič koju je služio stavrofor Milija Arsović, prisustvovali su načelnici okruga Vasa Jelić i Vinka Radisavljević, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik "Srpske" Vladeta Kostić i oko 70 vernika iz Kosovske Mitrovice.

Manastir Devič podigao je despot Đurađ Branković oko 1434. godine i nalazi se u Drenici pet kilometara južno od Srbice na severu Kosova.

Manastir je u martovskom nasilju 2004. godine spaljen, a uništavan je i 1999. godine. Ovaj manastir u kome žive monahinje danas čuvaju pripadnici Policije Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: