Milioner na čelu Slovačke

Bratislava -- Slovaci su su subotu izabrali za novog, četvrtog predsednika Slovačke 51-godišnjeg milionera bez političkog iskustva, Andreja Kisku.

Izvor: Beta
Podeli

Finansijer i filantrop Kiska sa 59,4 odsto osvojenih glasova pobedio je najpopularnijeg slovačkog političara, premijera Roberta Fica kome je glasove dalo 40,6 odsto Slovaka koji su u subotu izašli u drugom krugu izbora na biralista.

Prema konačnim nezvaničnim rezultatima koje je noćas objavio nacionalni zavod za statistiku na birališta u ovom drugom krugu izašlo je 50,5 odsto od 4,3 miliona Slovaka upisanih u biračke spiskove.

Premijer Fico poznao je poraz i čestitao Kiski još sinoć kada su glasovi sa polovine birališta pokazali njegovu ubedljivu prednost. Zvanične rezultate potvrdiće Centralna izborna komisija danas a

Kiska će funkciju preuzeti sredinom juna kada sadašnjem predsedniku Ivanu Gašparoviču istekne drugi, poslednji mandat. Uspeh Kiske kao
čoveka koji je Slovacima malo poznat, samo kao jedan od TOP menadžera 2006. godine i po dobrotvornoj fondaciji Dobri anđeo, bez dana političkog iskustva, analitičari pripisuju fenomenu nepolitičke politike,traganju ne samo Slovaka, već i suseda Čeha, za alternativom političarima ogrezlim u korupciju i skandale.

"Slovaci su zgađeni političarima koji im ne daju alternative. Zato biraju ljude van politike koji preskaču sve nivoe i idu direktno na najviše funkcije. To je riskantno, ali ljudi su tako odlučili", ocenio je politikolog Jan Beranek.

U ovom izbornom duelu presudio je i strah od suviše velike koncentracije vlasti u rukama jednog čoveka, Roberta Fica, ako bi bio izabran za šefa države pošto njegova socijaldemokratska stranka SMER upravlja već dve godine Slovačkom u jednopartijskoj vladi.

Andrej Kiska koji je pobedio i zahvaljujući podršci opozicione desnice, obećao je noćas da će biti predsednik iznad partijskih podela i interesa, predsednik svih pristojnih Slovaka a da mu je cilj da vrati poverenje Slovaka u politiku i političare.

U spoljnopolitičkim odlukama Kiska je kampanji izjavio da neće vući samostalne poteze, već da će se konsultovati sa premijerom i njegovim ministrima.

Kiska je jedini od 14 kandidata na ovim izborima koji se založio za izmenu stava Slovačke da ne priznaje Kosovo, zato što veruje da bi priznato Kosovo bilo faktor stabilnosti na Balkanu.

Na to da Kosovo ne priznaju sve dok je protiv toga Srbija, zato što je nastalo kršenjem međunarodnog prava, slovačku vladu i šefa države obavezuje rezolucija slovačkog parlamenta i konsenzus na političkoj sceni i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 463 idi na stranu