Apsolutna pobeda, ali i odgovornost

Apsolutna pobeda SNS za većinu analitičara bila je iznenađenje. Gosti emisije Noć Odluke B92 slažu se da apsolutna vlast znači i apsolutnu odgovornost.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 17.03.2014.

01:00

Default images

Sociolog Jovo Bakić izjavio je da bi posle današnjih izbora "disciplinovanje" medija moglo da bude "još žešće, kako se problemi Srbije budu zaoštravali. "Ovakva apsolutna moć i jedna težnja jednog čoveka da kontroliše sredstva masovnog opštenja je prilično zabrinjavajuća pojava", rekao je Bakić gostujući u specijalnoj emisiji TV B92 u izbornoj noći.

Bakić je podsetio da je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica 2000. ili 2001. godine imao 75 odsto podrške, a njegova stranka je danas ispod cenzusa. "To bi trebalo da bude naravoučenije i za ovu vlast. Ničija nije gorela do zore", rekao je Bakić.

Analitičar Dragomir Andjelković rekao je da su svi mediji pred prethodne izbore, održane 2012. godine, objavljivali "gotovo isto", a da je pred ove izbore u medijima bio zastupljen širi spektar mišljenja.

Profesor na FPN Đorđe Pavićević rekao je da to što su naprednjaci osvojili apsolutnu većinu, ne znači da neće pozvati neku od stranaka da sa njima podele vlast. "Meni izgleda ovo kao da su Srbi odlučili da suspenduju demokratiju na neko vreme, da prosto taj način vladanja ne odgovara više. Tačno je da ti rezultati ukazuju da će neko imati potpunu odgovornost, ali i da će neko imati potpunu kontrolu, a da je sadašnja vlast vrlo sklona korišćenju tih različitih kontorlinih mehanizama", naveo je Pavićević.

Glavni i odgovorni urednik lista "Danas" Zoran Panović da ovi kako je rekao "pomalo iznenađujući rezultati" obesmišljavaju potrebu koalicije. "Posto je bila najveća dilema da li će SNS šriti vlast uz dvotrećinsku podršku, ali sa ovakvim brojem glasova koalicine šanse su banalizovane. Veliko pitanje za SNS kadrovi za veliki broj odgovornih funkcija jer naprednjake ne čini samo jedan čovek. A kriza kadrova oseća se i na strani opozicije", rekao je Panović.

SNS Aleksandra Vučića je na današnjim izborima, po svim procenama izbornih rezultata, osvojila apsolutnu većinu u Skupštini Srbije i to će biti drugi put od uvodjenja višestranačkog sistema 1990. godine da jedna stranka ima većinu u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: