"Da se poštuju prava davalaca krvi"

Jagodina -- Udruženja davalaca krvi prestaće da organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi ako država ne počne da poštuje njihova prava,kažu u Udruženju davalaca Galenika.

Izvor: Beta
Podeli

Oni insistiraju da država počne da kontroliše gde ide novac koji je preko Crvenog krsta namenjen udruženjima, izjavila je danas predsednica Udruženja davalaca Galenika Verica Ćirić.

Ona je tokom akcije u Rakitovu kod Jagodine rekla da davaoci krvi, prema Zakonu o radu, imaju pravo na dva slobodna dana, ali se to uglavnom ne poštuje, naročito kod privatnika, a jedino pravo koje imaju je oslobođanje participacije za lekarske preglede.

"U firmama davaocima uzimaju dan od godišnjeg odmora kada idu na akciju, a kod lekara nemaju privilegije. Ja u knjižici imam pečat da sam davalac, ali to niko ne gleda i uvek moram da napomenem da sam davalac krvi. Nama ne mora niko da se klanja, već samo da nas uvaže", kazala je Verica Ćirić.

Predsednik Udruženja "Dragan Simijonović Siki" iz Rakitova Saša Likić rekao je da davaoci traže prava koja su poštovana do 2003. godine - oslobađanje od participacije, dva dana plaćenog odsustva, da ne moraju da čekaju red kod lekara i da ne čekaju mesecima pregled za ultrazvuk i magnetnu rezonancu.

Više od 80 udruženja dobrovoljnih davalaca iz cele Srbije se udružilo u svojim zahtevima i izabralo predstavnike, među kojima su Verica Ćirić i Saša Likić, koji će predstavljati sve davaoce krvi u pregovorima sa Ministarstvom zdravlja.

Verica Ćirić kaže da sva udruženja o svom trošku organizuju akcije i da davaoci sami snose troškove puta.

"Ministarstvo zdravlja izdvaja sredstva za akcije dobrovoljnog davalaštva, ta sredstva daje Crvenom krstu, koji je dužan da ih raspodeli udruženjima. Međutim, mi od tih sredstava ne vidimo ništa", rekla je Verica Ćirić.

Ona je kazala da su u Ministarstvu zdravlja dobili obećanja da će se ispitati gde idu sredstva i da se ona usmere na udruženje, odnosno organizatora akcija.

Velikih manipulacija, kako je rekla Verica Ćirić, ima i sa krvlju, jer davaoci nisu upoznati s time gde i kome ide krv prikupljena u akcijama, pa se događalo da su i sami davaoci, kao pacijenti, prilikom operacija imali probleme sa nabavkom krvi.

Zbog tih problema broj davalaca krvi u Srbiji se poslednjih desetak godina znatno smanjio, dodala je Verica Ćirić.

"Ako nam ne ispune zahteve, čitava Srbija će stati sa organizovanjem akcija. Reći ćemo davaocima da, ko želi - krv daje u transfuziji, ali mi nećemo organizovati akcije", rekao je Likić.

Likić je dodao da među davaocima krvi ima najmanje zdravstvenih i prosvetnih radnika, a najviše je običnih radnika.

Info

Na današnji dan, 16. decembar

1653 - Vođa engleskih parlamentarista u građanskom ratu protiv monarhista Oliver Kromvel proglašen je doživotnim lordom protektorom Engleske, Škotske i Irske. 1773 -

Razno subota 16.12. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 46457 idi na stranu