Ešton: Izbori na KiM velika šansa

Izbori na Kosovu predstavljaju veliku šansu, a prvi put od 1999. godine Srbija je pozvala svoj narod na tim prostorima da izađe na izbore, izjavila Eštonova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

23:25

Default images

"Posle izbora moglo bi da dođe do drugog sporazuma dve strane", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, gostujući na tribini Centra Vudro Vilson u Vašingtonu, na kojoj je, između ostalih aktuelnih svetskih tema, bilo reči i o Kosovu.

Govoreći o Briselskom sporazumu, koje su postigle vlasti u Beogradu i Prištini, visoka predstavnica EU je rekla da glavne zasluge za to nema ona, već "dvojica premijera".

"Još se sećam svih sastanaka, od kojih su tri trajala po 14 sati. Obojica razmišljaju o budućnosti svojih naroda i ne žele da se osvrću na prošlost, jer nema kuda dalje da se ide sa istorijom", ocenila je Eštonova.

Ona je rekla da Dačić i Tači žele da njihove zemlje budu deo EU, dodavši da "i treba da budu u Uniji i o tome ne treba uopšte da se postavlja pitanje".

Međutim, visoka predstavnica EU je rekla da i dalje postoji potreba za pomoći na samom terenu, što se vidi i iz prošlonedeljnog ubistva litvanskog carinika.

"Prvi koji mi je to javio, sa tugom u glasu, bio je premijer Srbije. Oni blisko sarađuju sa nama na otkrivanju počinioca i njegovom privođenju pravdi", kazala je Eštonova.

Prema njenim rečima, i dalje je potreban oprez, "zato što postoje ljudi koji ne vide interes u miru", ali prema oceni visoke predstavnice EU, "većina na tim prostorima želi mir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: