Draginu pritvor još 60 dana

Posebno odeljenje Višeg suda je za još 60 dana produžilo pritvor bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu zbog opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

15:59

Default images

Odluka o novom produženju pritvora je doneta 13. avgusta nakon preispitivanja razloga za tu meru, a imajući u vidu primedbe Apelacionog suda koje su bile navedene u odluci o ukidanju ranijeg rešenja o produženju pritvora, rekla je Tanjugu portparol suda Dušica Ristić.

Draginovi advokati su izjavili žalbu i na ovu odluku Specijalnog suda o kojoj će ponovo odlučiti Apelacioni sud. Žalba je stigla 29. avgusta, precizirala je za Tanjug portparol tog suda Mirjana Piljić.

Bivši ministar je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća, a istraga je nakon toga proširena još četiri puta.

Za 9. septembar zakazano je pripremno ročište u tom procesu protiv Dragina i još 20 njegovih saradnika optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari".

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama Azotaru oštetili za oko 25 miliona evra. Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Uz Dragina, na optužnici je i vlasnik konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimir Nikezić, koji je bio i konsultant u Azotari.

Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva.

Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Dragin je u pritvoru od hapšenja 24. novembra prošle godine, a Nikezić je prošlog meseca pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama.

Osim Dragina i Nikezića optužnica je zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu podignuta i protiv Radosava Vujačića, privremenog zastupnika kapitala i predsednika UO u HIP Azotara, zatim Milana Veljovića, direktora PKB, Arsenija Katanića, direktora PD "Aleksa Šantić", Dragija Lazarevića, direktora Instituta za krmno bilje, Emine Čobanski, direktora PD" Sunce" a.d, Verice Spasić, direktora PD "Invej" a.d., Ljubomira Kuljića, direktora PD "Mlinostep", Dragana Tanaskovića, direktora PD "Tan trade", Dragana Mitića direktora PD "Agro forum"i "Agromedija", Igora Saboa, direktora PD "Agroseme invest", Vere Isaković, direktora PD "Chem co", Gordana Markovića, direktora PD "Citadela", Alekse Obradović, direktora PD "Da car euro", Srboljuba Žujovića, direktora PD "Srbokop", Dragana Petrovića, direktora PD "Mlinko amos", Dragana Vulin, direktora PD "Vulin komerc" i Veljka Radojevića, zamenika direktora HIP Azotara.

Mihajlo Grujić je optužen da je kao zamenik direktor u HIP Azotara izvršio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i primanje mita.

Borislav Stojković, direktor PD "Tera bo" i "Sektor 120", tereti se za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i davanje mita.

U optužnici su obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja budžetskih sredstava namenjenih za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, planiranih prema Uredbama Vlade Republike Srbije kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, a koja su mogla da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

Četvrti deo optužnice se odnosi na prodaju 83.126 tona neregresiranog đubriva u vrednosti od 2.038.110.020 dinara, preduzećima Agroforum, Sektor 120, Da car euro i Vujadinić RMV.

Zbog stečaja i blokada tih preduzeća, Azotara ne može naplatiti dospela potraživanja niti realizovati menice koje su date kao jedino sredstvo obezbeđenja za isporučeno đubrivo.

Ukupna visina neplaćenih obaveza prema Azotari tih preduzeća iznosi 1.912.294.063,18 dinara, to je i visina protivpravne imovinske koristi koju su sebi pribavili, obzirom da su preuzeto đubrivo dalje prodali svojim kupcima a Azotari ga do danas nisu platili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: