Jakšić:U Egiptu moguć građanski rat

Situacija u Egiptu je dramatična, ovo je eskalacija sukoba započetih obaranjem Mubaraka i ovo bi čak mogao da bude uvod u građanski rat, kaže Boško Jakšić.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

00:14

Default images

Novinar "Politike" kaže da je Egipat izuzetno podeljena zemlja - s jedne strane je armija koja smatra da je čuvar sekularnih i liberalnih vrednosti, a sa druge strane su Muslimanska braća i islamisti koji su ubedljivo pobedili na izborima kao što je i Morsi pobedio.

Jakšić navodi da je protest islamista bio povod za to da armija izgubi strpljenje i oseti se zaštićenom, jer nije bilo kritika sa Zapada.

On navodi da je trebalo da pritisci sa Zapada stignu i ranije.

"Vašington je sada dospeo pred zid, jer su do sada odbijali da akciju vojnika nazovu pučem, a radi se o čistom vojnom udaru. Prema poslednjim reagovanjima iz Bele kuće, prevagnuli su neki drugi, moralni zakoni i sada i Vašington osuđuje potez armije, što bi mogla da bude pretpostavka da će se situacija smiriti", kazao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: