Stigli zemni ostaci kraljice Marije

Zemni ostaci kraljice Marije Karađorđević, majke poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, stigli su iz Velike Britanije u Beograd nešto pre 18h.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

01:00

Default images

Kovčeg kraljice Marije na beogradskom aerodromu dočekali su premijer Srbije Ivica Dačić, prinčevska porodica Karađorđević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, kao i episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Zemni ostaci supruge kralja Aleksandra Karađorđevića, čiji su kovčeg na aerodromu u narodnoj nošnji nosili članovi Udruženja "Kraljevina Srbija", biće preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog gde će srpski patrijarh Irinej služiti pomen.

Njeno telo će počivati u kapeli do 26. maja kada će biti sahranjena na Oplencu, pored sina, kralja Petra Drugog i snahe, kraljice Aleksandre.
Foto: Tanjug
Za prenos tela kraljice Marije, koja je bila sahranjena na kraljevskom groblju Grogmor kod zamka Vindzor u Velikoj Britaniji, bila je neophodna dozvola britanske kraljice Elizabete jer je Marija Karađorđević praunuka kraljice Viktorije i bratanica kralja Edvarda.

Kraljica Marija rođena je 6. januara 1900. u Goti (Tiringija, tada Nemačko carstvo) i drugorođena je kćer rumunskoga kralja Ferdinanda Prvog Hoencolern-Sigmaringen i kraljice Marije, nećake britanskog kralja Edvarda Sedmog.
Foto: Tanjug
Osim rodbinske bliskosti sa nemačkom, odnosno pruskom vladarskom porodicom Hoencolern, bila je bliska rođaka britanskih Vindzora i ruske carske porodice Romanov.

Ona se 1922. udala za kralja Aleksandra Karađorđevića, vladara Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi se posle atentata u Marseju 1934. povukla u Veliku Britaniju sa sinovima Tomislavom i Andrejem.
Foto: Tanjug
Njen najstariji sin Petar Drugi Karađorđević ostao je u Beogradu sa namesništvom.

Kraljica Marija preminula je 1961. u 61. godini.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog preneti su u Srbiju iz Sjedinjenih Američkih Država krajem januara ove godine, dok će kovčeg sa ostacima njegove supruge kraljice Aleksandre biti prebačen u Srbiju 9. maja.
Foto: Tanjug
Sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Ispred kovčega na Oplencu biće izložen i orden Karađorđeve zvezde izrađen od brilijanata i rubina u Francuskoj, koji je kraljica Marija nosila dvadesetih godina, a za koji se do nedavno mislilo da je izgubljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: