Putari: Isplata duga ili protesti

Beograd -- Putari će sledeće nedelje početi proteste širom Srbije, ako Vlada ne obezbedi sredstva za održavanje puteva i izmirivanje obaveza prema putarskim preduzećima.

Izvor: Beta
Podeli

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je na konferenciji za novinare rekla da je putna privreda Srbije dovedena pred kolaps lošom politikom koja se vodi poslednjih nekoliko godina i kao primer navela situaciju iz 2010. godine kada je država dugovala putarima više od 30 milijardi dinara.

"Putevi su žila kucavica normalnih država. Vrednost puteva u Srbiji iznosi pet milijardi evra, a za njihovo redovno održavanje potrebno je na godišnjem nivo obezbediti najmanje 40 milijardi dinara, a ne devet milijardi, koliko je država predvidela za 2013. godinu", kazala je Vukanovićeva.

Ona je dodala da je zbog nedostatka sredstava više od 80 odsto puteva u Srbiji u lošem stanju.

Prema njenim rečima, postoji realna opasnost da skoro 15.000 radnika putarskih preduzeća ostane bez posla i da životi učesnika u saobraćaju budu ozbiljno ugroženi, ako vlada hitno ne obezbedi sredstva za održavanje puteva i regulisanje obaveza prema putarima.

"Obraćali smo se predsedniku Nikoliću, premijeru Dačiću i resornom ministru Mrkonjiću, ali nam niko od njih nije odgovorio. Ukoliko u narednih sedam dana vlada ne obezbedi potrebna sredstva preduzećima putne privrede, Srbiju će zahvatiti talas protesta putara", rekla je Sonja Vukanović.

Sekretar Samostalnog sindikata Preduzeća za puteve Beograd Dejan Pantić rekao je da zbog propalih privatizacija, brojna putarska preduzeća ne mogu da učestvuju na tenderima za dobijanje poslova.

"Država dovodi Kineze i Azerbejdžance da rade, a mi ćemo ostati bez posla. Izvinjavamo se građanima Srbije zbog katastrofalnog stanja puteva, ali mi jednostavno bez potrebnih sredstava ne možemo da obezbedimo održavanje puteva", kazao je Pantić.

On je dodao da država mora da uspostavi adekvatan način finansiranja putne privrede, između ostalog i preko akciza na naftu, a ne da iz godine u godinu smanjuje obim sredstava namenjen redovnom održavanju puteva.

"Država još nije isplatila 2,4 milijarde dinara putarima za već obavljene poslove zimske službe. Plate radnicima putne privrede kasne nekoliko meseci, brojne firme su u stečaju, poslodavci predlažu da jedan deo radnika pošalju na 90 dana plaćenog odsustva, a niko ne odgovara za takvo stanje", istakao je Pantić.

Info

strana 1 od 47178 idi na stranu