Dačić: Ne sme se ponoviti 17.mart

Beograd -- Ni devet godina nakon nasilja nad Srbima na Kosovu počinioci nisu kažnjeni, imovina nije obnovljena, niti je Srbima omogućen povratak, podseća Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta
Podeli

“Zločin bez kazne” – slogan je kojim Srbija dočekuje godišnjicu martovskog nasilja na Kosovo. Devet godina kasnije organizovan je niz događaja koji imaju za cilj da podsete da Srbi i dalje stradaju u pokrajini, da uništeno nije obnovljeno, i da nisu osuđeni ni počinioci, ni nalogodavci nasilja kojim je veliki broj ljudi oteran sa Kosova.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, premijer Srbije Ivica Dačić je podsetio je da je u nasilju koje se trajalo dva dana, poginulo 19 civila, da je 800 ranjeno, 3.870 prognano, da je uništeno 935 kuća I 34 crkve.

"Želim da se nešto tako više nikada ne ponovi, a da Srbija svojom mudrom politikom zaštiti bezbednost i interse Srpskog naroda na Kosovu", kazao je Dačić.

Brojna obećanja da će odgovorni biti iza rešetaka ostala su samo javno izgovorene reči. Međutim, premijer Ivica Dačić naglašava da imamo samo jedan put - put dijaloga i mirnog rešavanja problema. Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna realna politika.

"Mi danas moramo razdvojiti Kosovo u našoj ideji, Kosovo u našoj mitologiji, Kosovo u našim korenima od onoga što kao realnost postoji na Kosovu i Methoji, i da zaštimo naš narod koji tamo živi", rekao je Dačić.

Dačić podseća da i danas Srbi žive u uslovima straha i bez ikakve perspektive. Zato im poručuje - Vlada neće nikad izdati svoj narod i izdati ideju o Kosovu Metohiji. On je zahvalio svim Srbima koji su ostali na Kosovu i kada su "njihove vođe pobegle".

"Srbija nikada ne sme i neće okrenuti leđa Srbima na Kosovu", poručio je Dačić i istakao da Vlada Srbije čini sve da se postigne pravedno rešenje koje će omogućiti da Srbi na Kosovu odlučuju o svom životu i sudbini.

Patrijarh: Zahtevati povratak Srba na KiM

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, patrijarh srpski Irinej je istakao da u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji Srbija treba kao najvažniji zahtev da se postavi povratak Srba na te prostore.

"Jedan od prvih koraka i tačaka u razgovorima, danas i sutra, uslov i zahtev koji mi treba da postavimo treba da bude povratak velikog broja Srba na Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh sa današnje akademije u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom devetogodišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je sa Kosova prognano 240.000 Srba i da je obaveza države da pomogne onima koji još žive na Kosovu kako bi se tamo zadržali, kao i prognanima da se vrate.

Patrijarh je poručio da nad sudbinom Kosova i Metohije ne treba očajavati i da Kosovo jeste, biće i ostaće srpsko dok je "u našim mislima".

"Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim I dočekao ga je", naveo je Irinej.

On je ukazao da za nasilje nad Srbima od 17. marta 2004, u kojima je stradao narod i uništene srpske svetinje, niko nije odgovarao.

"Siguran sam da smo mi kojim slučajem tako nešto učcinili da bi ceo svet za to znao. Pisale bi se knjige i knjige o tome i pričale priče o tom zlu", dodao je patrijarh.

On je napomenuo da svetinje na Kosovu nemaju značaj ukoliko tamo nema srpskog naroda.

"Ako smo preživeli pet vekova pod Turcima, preživećemo i ovo sada. Ne smemo da očajavamo", dodao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Akademiju "Zločin bez kazne", u Narodnom pozorištu, organizovala je Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Danas se navršava devet godina od martovskog pogroma. U talasu nasilja tokom manje od tri dana ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s međunarodnim snagama bezbednosti.

Iz domova je proterano više od 4.000 Srba, uništeno je ili do temelja spaljeno 35 crkava. Ni devet godina posle proterivanja većina žrtava martovskog pogroma nad Srbima nije se vratila u svoje domove, brojni se i dalje nalaze u kolektivnim centrima, kontejnerskim naseljima ili tuđim kućama u statusu interno raseljenih.

Kosovo

"EU ne može da pomogne Srbiji"

Kosovska Mitrovica -- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da Srbija treba da se "priključi životnoj snazi Rusije" jer EU ne može da joj obezbedi brz ekonomski razvoj.

Kosovo nedelja 31.03. 20:23 Komentara: 159
strana 1 od 108 idi na stranu