Britanci bi sutra izašli iz EU

Više od polovine Britanaca bi glasalo za izlazak iz EU da se referendum o tom pitanju održi sutra, pokazuju rezultati istraživanja "Gardijana" i agencije ICM.

Izvor: B92, Gardijan

Četvrtak, 27.12.2012.

10:31

Default images

Istraživanje, nova potvrda ubrzanog jačanja evroskepticizma na Ostrvu, pokazuje da bi 51 odsto građana glasalo za izlazak EU, dok je za ostanak u Uniji 40 odsto.

To je prvi put da rezultati istraživanja pokazuju da se više od polovine Britanaca protivi Evropskoj uniji, iako je još sredinom 2011. odnos "za" i "protiv" EU bio 49% - 40%.

"Gardijan" ističe da se odnos javnosti prema Briselu drastično izmenio u poslednjoj deceniji, jer je anketa ICM iz maja 2001. uz nešto drugačije pitanje pokazala tadašnji potpuno jasan većinski stav Britanaca - 68 odsto građana je podržavalo članstvo u EU, dok je samo 19 odsto bilo protiv.
"Još gore vesti za proevropljane predstavljaju odgovori ispitanika na pitanje koliko su čvrsti u svojim stavovima", navodi "Gardijan".

Čak 36 odsto ispitanih građana kaže da bi definitivno glasalo za izlazak Velike Britanije, dok je samo 22 odsto onih koji su čvrsti u stavu da je ostanak jedino rešenje. Na drugoj strani, 18 odsto je onih koji kažu da bi "verovatno" bili za ostanak, dok je 15 odsto onih koji bi "verovatno" glasali za izlazak.

"Dalje padanje statusa EU dolazi na kraju godine u kojoj je ona osvojila Nobelovu nagradu za mir, ali, što je mnogo važnije, u godini koju je obeležila kriza evra i njen prelazak iz akutne u hroničnu fazu", navodi list.

Osim toga, Britanci su ocenili EU ocenom dva plus, dok su Dejvid Kameron i Ed Miliband dobili nešto bolju ocenu tri minus.

Agencija ICM je ispitivanje sprovela na reprezentativnom uzorku od 1.002 osobe starije od 18 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: