Tabakovićeva: Tkaj, tkaču vetra...

Beograd -- Od kada se pominje kao najozbiljniji kandidat za mesto guvernera, predsednica Administrativnog odbora Jorgovanka Tabaković retko priča sa novinarima.

Izvor: B92
Podeli

Prija joj, kako kaže, verbalna ilegala. Ipak u neformalnom razgovoru za B92 kaže da bi trebalo uskladiti plate u državi, pa i smanjiti platu guverneru. Beži od konkretnog odgovara da li će ona biti novi guverner.

"Ima jedna divna formulacija za tu vrstu priče: Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli", rekla je Tabakovićeva.

Izmene Zakona o Narodnoj banci plod su, kako kaže, timskog rada vladajuće koalicije. Ipak, priznaje da je na zakonu radila sa Mlađanom Dinkićem, ministrom privrede i finansija i liderom URS-a.

"Jeste timski rad, zamislite mene i Mlađu kako radimo timski. Da, radili smo zajedno, je l` vam čudno?", upitala je ona i slegla ramenima.

Opozicija navodi da ih najavljena kontrola centralne banke od izvršne vlasti podseća na scenario iz devedesetih godina.

"To znači razaranje sistema NBS, razaranje monetrne, a onda i fiskalne politike. Trošenje deviznih rezervi finansiranje sumnjivih političkih investicija i vrlo brzo mi možemo da dođemo u situaiciju iz 1992-93. godine. Za šest ili 12 meseci svi će prati ruke od ovog zakona i smene", ističe Bojan Đurić iz LPD-a.

"Ovo je privremena mera da se određena osoba izabare na mesto guvernera i nema veze i ne može dovesti do pada dinara i svega ostalog. Ako je stručna javnost ocenila guverenera, ovo je golo partijsko preuzimanje. A ovo je prvi zakon i po njemu se vidi kako će nova vlast raditi", upozorava Borislav Stefanović iz DS-a.

Ipak, neki od predstavnika vladajuće koalicije smatraju da je potrebno devizne rezerve koristiti za podsticaje u privredi.

"Mi ništa ne dobijamo od kredita koji su skupi. Zašto ne bismo uložili ako imamo pare? Da ne bude imate pare, a krov vam prokišnjava", kađe Dragan Marković Palma, narodni poslanik i lider JS.

U iščekivanju usvajanja zakona o Narodnoj banci i izbora novih ljudi, potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić tvrdi da on neće biti među tim novim licima. Na pitanje da li je kandidat za viceguvernera, odgovora: "Ja sam u šali rekao da sam kandidat za sve osim za načelnika Generalštaba, jer nisam general... To su razne priče".

strana 1 od 110 idi na stranu