Neizvesno iseljenje Centra za mir

Sutra ističe rok za iseljavanje Centra za mir i toleranciju u centru Prištine, u kome se svakodnevno okuplja četrdesetak žitelja tog grada srpske nacionalnosti.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.07.2012.

16:45

Default images

Tamošnji Srbi strahuju da će izgubiti mogućnost da se sretnu sa sunarodnicima i da obave osnovne lekarske preglede

Direktor kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđan Popović kaže da su intenzivirani razgovori povodom iseljenja jedine srpske ambulante u Prištini i nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju.

Policija Kosova smatra da se te institucije nalaze u prostorijama koje pripadaju policiji.

Popović je, posle razgovora sa doktorkom Slavicom Čanković u ambulanti, rekao za agenciju Beta da će se posle današnjih razgovora "videti do kakvih će se rešenje doći do sutra", za kada je odloženo iseljenje.

On je dodao da je njegova kancelarija spremna da pomogne ambulanti, ma kakvo rešenje da bude postignuto.

Doktorka Čanković kazala je za Betu da je Popović prvi Srbin iz kosovskih vlasti sa kojim je razgovarala i koji se zainteresovao za problem. Ona je, međutim, rekla da još nema konačnu informaciju da li će ambulanta sutra biti iseljena.

Ona je dodala da je o problemu obavestila i vlasti u Beogradu, ali da još nije dobila odgovor.

"Poslednjih pet dana razgovarala sam i sa predstavnicima OEBS-a, UNHCR-a i Kfora koji su došli na moj poziv. Obavetila sam ih da u našu ambulantu, pored Srba, dolaze i Albanci, Romi, Goranci, svi kojima je medicinska pomoć potrebna. Rečeno mi je da oni rade na tome da ambulanta ostane u ovim prostorijama", kazala je doktorka.

Prema njenim rečima, ambulanta može da radi bezbedno jedino u prostorijama koje su pored policije.

Doktorku je danas obišao i prištinski paroh, otac Stevo Mitrić, koji je rekao da je sa blagoslovom episkopa Teodosija došao da podrži napore da ambulanta ostane na istom mestu.

"Mi smatramo da je ovo nastavak pogroma od 17. marta 2004. godine. Ako bude iseljeno ovih 40 kvadrata utehe za preostale Srbe u Prištini, neka nas onda sve isele i neka nam otvoreno kažu da napustimo sve ovo", kazao je Mitrić za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: