Podrška EU predškolskom obrazovanju

Beograd -- Evropska unija izdvojila 3,75 miliona evra bespovratne pomoći za realizaciju projekta iz oblasti predškolskog obrazovanja.

Izvor: Danas
Podeli

Radi se o projektu "Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji", koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, 15 opština u Srbiji, izabranih na osnovu javnog poziva Ministarstva prosvete, dobiće do kraja godine ukupno sedam montažnih objekata, devet kombija za prevoz dece i jedan autobus putujući vrtić.

Osim toga, za predstavnike predškolskih ustanova i lokalnih samouprava biće organizovane brojne radionice i seminari. Među opštinama koje učestvuju u projektu su Aranđelovac, Bela Palanka, Beočin, Gadžin Han, Mali Zvornik, Požarevac, Ruma, Tutin, Užice i Surdulica.

Postavljanje montažnih objekata u pomenutim opštinama, smanjiće liste čekanja za upis u vrtiće za 15 do 25 odsto.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je naveo da projekat nastoji da unapredi uslove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece iz posebno osetljivih grupa, poboljša kvalitet ponude predškolskih programa i proširi prostorne kapacitete predškolskih ustanova u Srbiji.

Obradović je rekao i da predškolske ustanove sada pohađa oko 49 odsto dece u Srbiji, dok je 2003. taj obuhvat iznosio 32 odsto. On je naveo da je obaveznim pripremnim predškolskim programom obuhvaćeno 99 odsto dece, u godini pred polazak u školu. Na skupu je rečeno da je i dalje nizak procenat dece uzrasta od tri do pet godina koja pohađaju predškolske ustanove.

Društvo

strana 1 od 6522 idi na stranu