Slučaj Haradinaj:ubijeno 30 svedoka

Oko 30 svedoka i članova njihovih porodica ubijeno je od 1999. do danas, u vezi sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2011.

01:04

Default images

Kako ovaj list nezvanično saznaje, u postupku protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala je izvelo 81 svedoka, od kojih su 34 dala iskaz pod zaštitnim merama. Takođe, izdato je 18 poziva pod pretnjom prinudnih mera i dva naloga za privođenje svedoka.

Kako tvrdi izvor lista "Danas", od zaštićenih svedoka ubijeni su Sadik i Veselj Murići i to 2002. u Peći, kao i Dželjadin Musaj, koji je ubijen u zasedi zajedno sa unukom kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći 2005. Dželjadin Musaj je bio u programu za zaštitu svedoka. Osim Dželjadina, ubijena su i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj i to u periodu od 1999. do 2005. Inače, Sadik Musaj i Veselj Murić bili su svedoci u slučaju Dukađini, na suđenju bivšim pripadnicima OVK, među kojima je bio i brat Ramuša Haradinaja, Daut. Oni su osuđeni za ubistvo četvorice pripadnika FARK-a, kojima je komandovao Tahir Zemaj. Okrivljeni su bili oficiri OVK u operativnoj zoni Dukađini, pod komandom Ramuša Haradinaja.

Na spisku ubijenih svedoka je i ime Kujtima Beriše, koji je bio označen kao jedan od potencijalno ključnih svedoka na suđenju Haradinaju, a koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. u Podgorici.

List nezvanično saznaje i da se sumnja da je 2003. u zasedi u okolini Peći ubijen i Iljir Seljimaj, zajedno sa suprugom njegovog brata, kako bi bio sprečen da svedoči pred Tribunalom protiv Haradinaja. Naime, Seljimaj je bio jedan od svedoka na istom suđenju, kao i Sadik Musaj i Veselj Murić.

Sumnja se da je iz istog razloga ubijen u zasedi u okolini Peći i Tahir Zemaj, zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom. Zemaj je bio takođe jedan od ključnih svedoka na suđenju bivšim pripadnicima OVK u Prištini. Iste godine ubijeni su i Sabahete Toljaj, pripadnica KPS policije, sa svedokom Isufom Hakljajem, u zasedi, nakon čega je vozilo zapaljeno. Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK pod komandom Tahira Zemaja. Godinu dana ranije ubijen je i blizak saradnik Tahira Zemaja - Smailj Hajdaraj, isto u zasedi u okolini Peći. Takođe, 2002. od svedoka su ubijeni zajedno i Bekim Mustafa i Avni Eljezaj.

Prema nezvaničnim informacijama, na spisku likvidiranih potencijalnih svedoka iz bivše OVK i FARK-a su nekadašnji šef obezbeđenja Ibrahima Rugove Dževat Makoli, zatim predsednik Rugovinog DSK u Srbici Bekim Kastrati, zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja Besim Dujaku, kao i oficiri KPS - Hajdar Ahmeti i Agim Makoli. U Peći su ubijeni i Smaj Eljezaj, otac ubijenog svedoka Avnija Eljezaja i Esat Tahiri. Oni su likvidirani u periodu od 2000. do 2004.

Među ubijenim saradnicima Rugove i Zemaja pre dolaska KFOR-a i UNMIK-a su i Fabri Hamiti, jedan od osnivača Rugovine partije DSK, Enver Maljoku, član predsedništva DSK, i Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Kosova.

"Danas" istovremeno podseća da je Haški tribunal nedavno saopštio da nije bio ubijen nijedan svedok sa suđenja bivšim komandantima OVK Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: