Uskoro rezultati dijaloga BG-PR

Prema najavama, dijalog Beograda i Prištine bi trebalo da bude krunisan konkretnim sporazumom već na narednom sastanku.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

15:58

Default images

Detalje zvanični Beograd ne otkriva, ali zato se u Prištini može čuti da se sporazum odnosi na slobodu kretanja, saobraćajne tablice i telekomunikacije.

Prema izjavama koje dolaze iz kosovske pregovaračke ekipe, gotovo je sigurno da će 2. jula u Briselu biti postignut sporazum o telekomunikacijama.

U vezi sa tim, šefica kosovske pregovaračke ekipe Edita Tahiri je kazala da će mobilna telefonija iz Srbije prestati da funkcioniše na teritoriji Kosova, sa time što će se postići sporazum o romingu pod vrlo povoljnim uslovima, uz obezbeđivanje visokog kvaliteta usluga i prihvatljivim tarifama.

Neki građani na severu Mitrovice smatraju da ovaj sporazum predstavlja dobro rešenje, drugi ne kriju skepticizam, dok najmanje brige pokazuju oni koji žive uz samu granicu Srbije, kao u Leposaviću.

Za nas je to u ovom slučaju dobro rešenje zato sto ćemo imati signal za komunikaciju sa Srbijom a to nas ustvari interesuje. Signal i komunikacija sa Srbijom a takođe i među nama na Kosovu. Ukoliko ne bude jeftino, to je kao da nisu pregovarali i razgovarali, mora da bude jeftino da cene budu iste a kako će oni da nađu rešenje, nije to veliki problem.

Ne vidim nikakvo rešenje, ne verujem, ništa ne ide na jeftino, svakog dana cene skaču.

Ja živim u Leposaviću imam mrežu, mene to ne zanima ima ko da se sa tim bavi.

Albanci sa druge strane najveće interesovanje pokazuju za mogući sporazum o slobodi putovanja kroz Srbiju i sa kosovskim ličnim ispravama.

Većina njih ocenjuje da bi sporazum o slobodnom kretanju bio pozitivan korak.

Verujem u uspešan ishod zato što je inicijator pregovora međunarodni faktor. Sporazum o slobodnom kretanju za najbolju stranu ima slobodno kretanje preko teritorije Srbije. Onako kako je sada ja ne mogu da se krećem slobodno ni na severu.

Rešenje je da putujemo samo sa ličnim kartama kao što smo uvek putovali po celoj Jugoslaviji. Ljudi imaju želju da putuju.

Prema službenim najavama u Prištini, na dnevnom redu susreta dve strane drugog jula u Briselu biće sporazumi o istaknutim pitanjima dok će se tokom septembra i oktobra razgovarati o regionalnim inicijativama i zaštiti verske i kulturne baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: