"Gaspromnjeft" objavio ponudu

Ruska kompanija “Gaspromnjeft“ otvorila je ponudu za preuzimanje akcija Naftne industrije Srbije od malih akcionara po ceni od 4,8 evra za jednu akciju.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

23:24

Default images

Ponuda “Gaspromnjefta“ važiće do 16. marta do kada građani koji imaju akcije NIS-a mogu da u Poštama Srbije daju nalog za prodaju.

Prema mišljenju ruskog “Gaspromnjefta“, akcija NIS-a vredi 4,8 evra.

Većinski vlasnik jedine srpske naftne kompanije danas je ponudio malim akcionarima da otkupi njihove akcije po toj ceni, uz uslov da se odluče do 16. marta da li žele da im prodaju te hartije od vrednosti ili ne žele. Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac objašnjava da obaveza prodaje ne postoji.

“Ne postoji obaveza prodaje ni u jednoj ponudi za preuzimanje, pa ni u ovoj ne postoji obaveza da oni koji imaju akcije moraju da prodaju. Njihova stvar je da li hoće da li neće, oni sami procenjuju da li im se isplati, procenjuju sopstveni interes“, objašnjava on.

“Ukoliko žele da prodaju onda će te akcije deponovati i po isteku ponude za preuzimanje, koja je mesec i po dana, praktično biće isplaćeni po onoj ceni po akciji kakva je u ponudi i objavljena“, kaže Štimac.

Ukoliko se mali akcionari, koji drže skoro 20 odsto akcija, odluče da odgovore na ponudu “Gaspromnjefta“, mogu u Poštama Srbije da daju nalog za prodaju u narednih mesec i po dana, a novac će dobiti tek 22. marta.

Dok traje ponuda “Gaspromnjefta“, a i posle nje, trgovanje na berzi će biti nastavljeno, što znači da cena akcije može da bude i veća od 4,8 evra, kaže Nenad Gujaničić iz “Sinteza Invest grupe“.

“Za očekivati je da kako se poslovanje popravlja da će vrednost te kompanije rasti. Međutim, nakon isteka te ponude može da se desi da kratkoročno dođe do pada cene akcije NIS-a iz prostog razloga što će biti tržišna utakmica po drugim okolnostima, više neće biti ta obavezujuća ponuda, više neće biti te zagarantovane cene i ulagačima će trebati malo vremena da se preispitaju da li se isplati kupovati akcije ili ne“, kaže on.

“U tom periodu verovatno će doći do nekakve korekcije i to je možda dobra prilika za građane da dokupe akcije NIS-a jer verujem da će na dug rok akcija rasti“, savetuje Gujaničić.

Ipak brokeri ne veruju da će ponuda “Gaspromnjefta“ prodrmati tržište kapitala, jer ne postoji veliko interesovanje za kupovinu akcija NIS-a.

“Ne verujem da će biti veliki odziv jer su građani pre svega demotivisani jer imaju malu količinu akcija, pa samim i ne mogu prihodovati neku značajnu sumu, a verujem da dosta građana zna da će ova kompanija u budućnosti poslovati sve bolje i da će njene akcije rasti“, kaže Gujaničić.

Na Beogradskoj berzi vrednost akcije NIS-a danas je bila 480 dinara, što je manje od 4,8 evra. 22. marta svi koji su prihvatili ponudu “Gaspromnjefta“ dobiće onoliko dinara koliko bude srednji kurs evra tog dana.

Ako ste već dali nalog za prodaju vaših akcija, a nije bilo interesovanja na berzi zbog cene koju ste odredili, a želite što pre da prodate akcije, onda ćete morati da povučete već dat nalog i u Pošti ili vašem brokeru date nalog da prihvati ponudu “Gaspromnjefta“. Ali nije kraj ni ako prihvatite ponudu Rusa jer imate pravo da se predomislite do 16. marta i odustanete od prodaje akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: