SNS predao potpise za izmenu Ustava

Beograd -- Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predao je danas u Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana za promenu Ustava Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara.

Srpska napredna stranka predala je danas Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana koji podržavaju inicijativu da se promeni Ustav, kako bi se broj poslanika u republičkom parlamentu smanjio sa 250 na 125.

U pratnji omladinaca SNS-a, potpise nadležnima u Skupštini predao je lider SNS-a Tomislav Nikolić, koji je podršku članova imao i na platou ispred parlamenta.

Kutije sa prikupljenim potpsima prošle su redovnu Skupštinsku skener kontrolu, a naprednjaci se nadaju da će se podjednako pažljivo njihovom inicijativom za smanjenje broja poslanika i promenu Ustava baviti i sam parlament.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić, traži zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o njihovoj inicijativi.

“Očekujem podršku svih stranaka kojima je u interesu da se u Srbiji živi bolje, da administracija ne pojede ceo budžet. Mi smo u ovoj akciji sa Novom Srbijom, a ja mislim da će nam se priključiti i drugi. Sa DSS-om ćemo imati veoma ozbiljne razgovore u najskorije vreme”, najavio je Nikolić.

Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.

SNS neće podržati njeno ukidanje ni sada, ali ni uvođenje regionalizacije koju predlaže lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Prema rečima Nikolića, ima i drugih poglavlja u Ustavu Srbije koja "nisu u redu" i naprednjaci su spremni da razgovaraju o povećanju transfera lokalnim samoupravama,

Lider SNS-a je izjavio da je njegov cilj uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, ali da na tome ne radi sa Demokratskom strankom.

"Dok se to ne desi (dvopartijski sistem) Srbija ne može da napreduje. Dok god bude imala 17 stranaka u vlasti, Srbija ne može ići napred", rekao je Nikolić.

Sama ideja o promeni Ustava, prihvatljiva je i za Demokratsku stranku, ali kako je to gostujući u “Kažiprstu” B92, objasnila potpredsednica DS-a Jelena Trivan, ne na način Srpske napredne stranke, koji je, kako kaže, populistički.

Opširnije reakcije političkih stranaka na inicijativu SNS-a možete čitati u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 821 idi na stranu