SNS predao potpise za izmenu Ustava

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić predao je danas u Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana za promenu Ustava Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.01.2011.

12:46

Default images

SNS predlaže smanjenje broja poslanika sa 250 na 125, broj ministara između 12 i 15 i ukidanje funkcije državnih sekretara.

Srpska napredna stranka predala je danas Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana koji podržavaju inicijativu da se promeni Ustav, kako bi se broj poslanika u republičkom parlamentu smanjio sa 250 na 125.

U pratnji omladinaca SNS-a, potpise nadležnima u Skupštini predao je lider SNS-a Tomislav Nikolić, koji je podršku članova imao i na platou ispred parlamenta.

Kutije sa prikupljenim potpsima prošle su redovnu Skupštinsku skener kontrolu, a naprednjaci se nadaju da će se podjednako pažljivo njihovom inicijativom za smanjenje broja poslanika i promenu Ustava baviti i sam parlament. Lider SNS-a Tomislav Nikolić, traži zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o njihovoj inicijativi.

“Očekujem podršku svih stranaka kojima je u interesu da se u Srbiji živi bolje, da administracija ne pojede ceo budžet. Mi smo u ovoj akciji sa Novom Srbijom, a ja mislim da će nam se priključiti i drugi. Sa DSS-om ćemo imati veoma ozbiljne razgovore u najskorije vreme”, najavio je Nikolić.

Za Ustav koji želi sada da menja, 2006. godine glasao je i sam Tomislav Nikolić, tada kao radikal. A to objašnjava time da su u to vreme svi bili popustljivi, jer je bilo važno, kako kaže, usvojiti preambulu o Kosovu.

SNS neće podržati njeno ukidanje ni sada, ali ni uvođenje regionalizacije koju predlaže lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Prema rečima Nikolića, ima i drugih poglavlja u Ustavu Srbije koja "nisu u redu" i naprednjaci su spremni da razgovaraju o povećanju transfera lokalnim samoupravama,

Lider SNS-a je izjavio da je njegov cilj uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, ali da na tome ne radi sa Demokratskom strankom.

"Dok se to ne desi (dvopartijski sistem) Srbija ne može da napreduje. Dok god bude imala 17 stranaka u vlasti, Srbija ne može ići napred", rekao je Nikolić.

Sama ideja o promeni Ustava, prihvatljiva je i za Demokratsku stranku, ali kako je to gostujući u “Kažiprstu” B92, objasnila potpredsednica DS-a Jelena Trivan, ne na način Srpske napredne stranke, koji je, kako kaže, populistički.

Opširnije reakcije političkih stranaka na inicijativu SNS-a možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: