U SPS-u borba za stranačke fotelje

U SPS-u počeo tihi rat za stranačke fotelje, Dačić najavljuje podmlađivanje. Mrkonjić i Škundrić sele se u Predsedništvo, Ružiću rastu akcije, navode "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

00:22

Default images

Slavica Đukić-Dejanović ostaće potpredsednica SPS i na toj funkciji pridružiće joj se Branko Ružić.

Milutin Mrkonjić, umesto u fotelji potpredsednika, sedeće sa Petrom Škundrićem u predsedništvu partije, a obojica će odraditi mandate u vladi do kraja.

Takav scenario razvija se ovih dana u kuloarima centrale socijalista na Studentskom trgu, uoči stranačkih izbora zakazanih za 11. decembar, koji bi trebalo da označe dolazak mlađe garde i novu epohu u razvoju nekada najjače stranke u Srbiji.

Lider partije Ivica Dačić, koji na kongresu ovog puta verovatno neće imati protivkandidata, odavno poziva partijske veterane da otvore vrata mlađima, ali još ne želi da otkriva karte.

"Novo doba traži novu politiku, a samim tim i nove ljude“, odgovara Dačić ”Novostima”.

"Ali, to nužno ne podrazumeva samo pitanje godina, već i načina mišljenja i delovanja u novom vremenu. Cilj je modernizacija i dalja reforma stranke. Želimo da pospešimo saradnju sa sindikatima i da damo veću ulogu ženama i mladima. Ali, još je rano da se govori o kadrovskim rešenjima. Kandidate za sve funkcije biraće baza tokom novembra i to će svima nama biti lakmus-papir dosadašnjeg rada“, objašnjava Dačić.

Zbog ove Dačićeve tajnovitosti se i razvijaju razne ”šeme” budućeg rukovodstva partije. Tako mnogi u stranci očekuju da ”mladi lav” Ružić zauzme potpredsedničko mesto, pošto su mu veoma skočile akcije između dva kongresa.

On je neformalni predvodnik političkih junoša, čiji je epicentar u parlamentu, gde se ističu Dejan Radenković i Đorđe Milićević. Prvi je još na prošlom kongresu bio kandidat za petog potpredsednika sa KiM, ali to mesto do danas nije popunjeno.

Od stare garde, za funkciju ne treba da strepi samo Dejanovićeva. Dačić hoće da poštuje demokratski princip da ima ženu u vrhu stranke, pa će sadašnja prva dama parlamenta verovatno ostati potpredsednica, pošto nema dostojnu zamenu u mlađim stranačkim drugaricama.

Još se ne nazire kakva će biti sudbina Dačićeve ”desne ruke” Žarka Obradovića. Pominje se da bi mogla da se ukine funkcija zamenika predsednika, na kojoj je on sada.

Nepoznanica je i status četvrtog potpredsednika Dušana Bajatovića. Spekuliše se da je Dačić nezadovoljan njegovim radom u Vojvodini i približavanjem Pajtiću, zbog čega će biti na probi do samog kongresa.

Sam Bajatović nedavno nam je rekao da nema ambicije da se upusti u trku za predsednika partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: