BiH preti kolaps zbog stanova

Slučaj bivšeg oficira JNA, koji je dobio presudu pred sudom za ljudska prava u Strazburu za odštetu za svoj predratni stan u Sarajevu, ozbiljno je uzdrmao BiH.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

09:40

Default images

Ako se takva odluka suda primeni i na 20.000 stanova za koje, prema odluci suda, BiH treba da plati odštetu, Federacija će doživeti kolaps.

Naime, prema presudi suda u Strazburu, Federacija Bosne i Hercegovine treba da isplati odštetu predratnim vlasnicima, uglavnom bivšim oficirima JNA, i taj proces bi Federaciju mogao koštati 16 miliona maraka.

Takva računica utemeljena je na presudi Suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je Federacija dužna da bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću isplati 65 000 evra odštete jer nije u mogućnosti da mu vrati stan u Sarajevu.

Vlada smatra da agenti Bosne i Hercegovine pred strazburškim sudom nisu dobro zastupali interese Federacije i zatražila je od zastupnice Bosne i Hercegovine u Strazburu da podnese zahtev za preispitivanje ove odluke, potvrdio je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

„Vlada je ocenila da sud nije uzeo u obzir sve ono što se dešavalo u sudskoj praksi vezano za ovakve slučajeve, kada se radi o vojnim licima koji nisu bili čak ni pripadnici vojnih jedinica na teritoriji BiH nego drugih država. Mislim da ako bi takva presuda ostala onda bi to značio jedan finansijski kolaps institucija u federaciji”, rekao je Mujezinović.

Sud u Strazburu doneo je presudu u „slučaju Đokić” 27. maja ove godine.

U njoj je navedeno kako nemogućnost da mu bude vraćen stan u Sarajevu predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Oficir nekadašnje JNA i predavač na Vojnoj akademiji u Sarajevu Branimir Đokić državljanin je Srbije i Bosne i Hercegovine, a trenutno živi u Nišu.

Njegov primer bi, kako se očekuje, mogli slediti i brojni drugi nekadašnji oficiri JNA, kojima su vlasti u Sarajevu odbile zahteve za vraćanje stanova na osnovu zakona o restituciji stanova iz 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: