Kosovo: Osuda skrnavljenje grobova

Vlada Kosova i Kfor osudili skrnavljenje pravoslavnog groblja u selu Rabovce, u blizini Lipljana.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 31.03.2010.

18:04

Default images

Kako je saopšteno, Vlada Kosova je sa velikim uznemirenjem primila vest o skravljenju groblja pripadnika srpske zajednice u Ljipljanu. Vlada je taj akt ocenila kao varvarski kriminalni akt kojim se želi naneti šteta saradnji i suživotu zajednica na Kosovu.

"Taj akt je izazvao ogorčenje svih građana Kosova i sve institucije Kosova su ga osudile. Bilo kakav da je motiv, to je kriminalni akt koji je uperen protiv napora i opredeljenja Vlade Kosova", navedeno je u saopštenju vlade.

Vlada je od nadležnih organa zatražila da preduzmu mere da se taj teški vandalski akt rasvetli i njegovi izvršioci izvedu pred lice pravde i dobiju zasluženu kaznu.

"Vlada još jednom potvrđuje opredeljenost ka afirmativnom poštovanju prava svih zajednica na Kosovu, sa posebnim akcentom na srpsku zajednicu, prava koja su garantovana Ustavom i zakonima Republike Kosovo", navodi se u saopštenju.

Kfor je saopštio da je zabrinut i ozlojeđen zbog skrnavljenja grobova. "Kfor oštro osuđuje skrnavljenje bilo kakvih grobova, pošto to podrazumeva znak nepoštovanja večnog mira preminulih. Takvi incidenti ugrožavaju produktivan i pristojan zajednički život ljudi na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, u skladu sa svojim mandatom, Kfor prati bezbednosnu situaciju širom Kosova radi dobrobiti svih zajednica i pojedinaca bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost.

Kfor ističe da neće tolerisati bilo kakve akcije koje ugrožavaju bezbednost i sigurnost okruženja na Kosovu.

Skrnavljenje nadgrobnih spomenika policiji su prijavili meštani Rabovca, a policija je pregledala lokaciju i započela istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: