Nemačka prodaje vakcine drugima

Berlin -- Nemačka planira da proda najmanje 2,2 miliona vakcina protiv novog gripa, jer je zanimanje građana za ovu vrstu zaštite od novog gripa izuzetno malo.

Izvor: Beta
Podeli

Prema navodima Saveznog ministarstva zdravlja, do sada se vakcinisalo samo pet odsto stanovništva, umesto očekivanih 30 procenata koliko je potrebno da bi se delotvorno stalo na put širenju virusa. Čak i među lekarima i medicinskim osobljem kvota vakcinisanih protiv novog gripa iznosi tek 15 odsto.

Nedovoljno zanimanje građana za vakcinu dovelo je u neprilike nemačke savezne pokrajine koje snose troškove nabavke vakcine.

Prema ugovoru sa proizvođačem vakcine, kompanijom Glakso Smit Klajn, Nemačka mora da plati i poručene, a neupotrebljene vakcine.

Ministar zdravlja Filip Rezler najavio je da će 2,2 miliona vakcina biti prodato, najverovatnije Ukrajini.

Za kupovinu vakcina zainteresovane su i Moldavija i više drugih istočnoevropskih i baltičkih država.

Zdravstvene vlasti i udruženja lekara pozvali su građane da se vakcinišu protiv gripa uprkos činjenici da je vrhunac prvog talasa bolesti očito prošao.

Navodi se da slične zaraze protiču uvek u talasima i upozorava da bi u narednom naletu virus mogao da se pojavi u mutiranom, možda opasnijem obliku.

U Nemačkoj je bilo ili je trenuto od novog gripa obolelo 192.000 ljudi. Međutim, reč je samo o registrovanim slučajevima.

Kako bolest kod većine pacijenata protiče bez komplikacija, veliki deo građana i ne konsultuje lekare. Lekari više nemaju ni obavezu da pacijente podvrgavaju analizi krvi.

To se sada radi prevashodno kada im se sa simptomima novog gripa obrate pacijenti koji pate od neke hronične bolesti.

U Nemačkoj je od novog gripa do sada umrlo 86 pacijenata, a u 85 odsto slučajevima reč je o ljudima sa drugim oboljenjima.

Nemačka je poručila 50 miliona vakcina koje bi postepeno trebalo da joj budu isporučivane do proleća 2010. godine.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu