Dačić za saradnju policije i Roma

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neophodan nastavak saradnje policije i Roma radi zaštite njihovih prava i povećanju bezbednosti.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

14:32

Default images

Dačić je apelovao na Rome da se u većem broju prijavljuju za razne vidove policijske obuke, kao i za sve vrste školovanja, uključujući i obrazovanje na Policijskoj akademiji. "Zadatak MUP-a i policije je da osigura poštovanje ljudskih prava i sloboda i da obezbedi sigurnost i bezbednost svim građanima", rekao je Dačić.

Dačić je na skupu pod nazivom "Unapređenje bezbednosne zaštite i položaja Roma" kazao i da je interes policije da ostvari što bolju komunikaciju sa pripadnicma romske nacionalne manjine kako bi se zajednički preventivno delovalo u svim spornim slučajevima.

Ministar unutrašnjih poslova, koji je i zamenik premijera, podsetio je da su po Ustavu svi građani Srbije jednaki i da se MUP i policija u brojnim aktivnostima pridržavaju načela nepristrasnosti i jednakosti.

On je rekao i da je interes države da svi pripadnici nacionalnih manjina imaju podjednak tretman u zaštiti ljudskih prava i sloboda, a apelovao je na građane da se uključe u edukativne i preventivne akcije koje MUP sprovodi na tom polju.

Državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić naveo je da to ministarstvo i MUP već sarađuju na pitanjima poštovanja ljudskih prava i sloboda nacionalnih manjina, ocenivši da je današnji skup još jedan od doprinosa u tom pravcu.

On je rekao i da se ta saradnja sprovodi na osnovu utvrđene politike Vlade Srbije koja želi da ispuni sve obaveze u oblasti poštovanja ljudskih prava i sloboda i evropskih integracija, podsetivši na donete strategije i akcione planove o tim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, skupovi poput današnjeg su od izuzetne važnosti za sagledavanje položaja Roma koji su često izloženi stereotipima i diskriminaciji i u nezavidnom su položaju.

Karadžić je ukazao i na posebno težak položaj romske dece koja su, u pojedinim slučajevima, i žrtve u trgovini ljudima, a i zloupotrebljavana su u drugim krivičnim delima od organizovanih kriminalnih grupa.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Slavko Jovanović smatra da je neophodno uspostaviti što bolju komunikaciju sa pripadnicima MUP-a i policije na svim nivoima.

On je naveo da su ovakvi skupovi svrsishodni i da ih romska nacionalna manjina podržava, a predložio je i da se sa svakom policijskom stanicom, na području na kome žive Romi, uspostavi direktna komunikacija radi preventivnog delovanja.

Jovanović je kao primer dobre saradnje naveo uspostavljenu komunikaciju predstavnika Roma sa Policijskom stanicom u beogradskoj opštini Zvezdara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: