Poskupljenja pod maskom praznika

Država se odlučuje na nepopularne mere uoči Nove godine, jer tada građani nemaju vremena ili ne žele da se bave stvarnim životom, ocenjuju analitičari.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

16:32

Default images

U 2009. ulazimo sa najavama poskupljenja grejanja, telefonskog implusa i životnih namirnica. Pored pada standarda, građani Srbije u novu godinu ulaze i sa strahom od gubitka radnih mesta. Vesti o poskupljenjima i nepopularnim merama Vlade stigle su na kraju godine jer, kako analitičari ocenjuju, država pokušava da zamaskira stvarnost dok građani praznuju.

Uz čašu vina ili šampanjca kako se to obično kaže sve se lakše proguta.

Možda je to i bilo opredeljenje Vlade, a i gradskih vlasti da građanima dan pred Novu godinu isporuče listu novih cena, a ujedno najave i stezanje kaiša.

Građani kažu da spisak nepopularnih mera nije iznenađenje već je očigledna namera države da im pod okriljem praznika isporuči loše vesti.

“Znate vi da je u ovoj zemlji sve poskupljivalo kada su bili značajni događaji. Onda se ljudi bave sobom, a onda ih klepi da je kilo kromipra dva puta skuplje.”

“Da bi se lakše provuklo, da se narod ne buni a ovo preko praznika zabaškare i narod zaboravi.”

“Mislite li da građani sada razmišljaju o onim poskupljenjima kada je Nova godina? Oni sa mozgom razmišljaju, a oni bez - njima je bolje.”

Sociolog Ratko Božović smatra da trenutke opšteg slavlja kada građani ne žele ili nemaju vremena da se bave stavrnim životom država koristi kao alibi za nepopularne poteze.

Nije ni čudno, smatra Božović, što se baš sada govori i o otpuštanjima, a Vlada skida i potpis sa kolektivnog ugovora.

"Nađe se uvek trenutak kad su građani malo više opušteni , onda je to lakše učiniti. Jer oko Nove godine, oko praznika, oko Božića, svi smo u jednom obrascu kulture u kome hoćemo da sretnemo ljudsko lice id a se naneki način pojavimo kao bića koja nisu opterećena nekakvim velikim mukama i nevoljama, e tada oni nalaze razlog da učine sve to što su naumili već odavno", ocenjuje Božović.

I profesor Filološkog fakulteta, Ljubiša Rajić smatra da se uz Deda Mraza lakše prihvataju loše vesti.

"Sve nepopularne odluke se ovde donose već bar 40-50 godina ili u sred godišnjeg odmora, tada je i Ranković uhapšen i mnoge druge stvari su učinjene, ili donose negde pred Novu godinu ili između Božića kada bude vće negde 20-25. januar i kad se najzad shvati gde smo i kada dobijemo prve račune, onda više nećemo imati snage da se pokrenemo ”, upozorava Rajić.

U 2009. telefonski impuls će poskupeti za 33 odsto, Beograđani i Novosađani od 1.januara više izdvajati za grejanje, Beograđani će i prevoz plaćati skuplje, a sve su češće najave poskupljenja i osnovnih životnih namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: