Pčelari u teškom položaju

Beograd -- Na 70 odsto teritorije Srbije nije bilo prinosa meda u 2008, zbog čega je Savez pčelarskih organizacija proglasio elementarnu nepogodu

Izvor: Beta
Podeli

Ove godine očekuje se da 9.100 članova Saveza pčelara u najboljem slučaju proizvede 1.250 tona meda, što je jedva trećina prošlogidšnje proizvodnje, rekao je predsednik tog saveza Rodoljub Živadinović.

Prošle godine je prosečni prinos po košnici bio 17 kilograma meda, dok ove godine većina pčelara nije izvadila ni jedan kilogram, dodao je Živadinović.

Ipak, u Savezu smatraju da je uvoz nepotreban i štetan jer je med proizveden u Srbiji izuzetnog kvaliteta, a proizvodnje i dalje višestruko nadmašuje potrošnju.

U Srbiji je potrošnja meda veoma mala, prosečno oko 600 grama godišnje po stanovniku, dok u najrazvijenijim zemljama ona dostiže sedam do 10 kilograma, naveo je Živadinović.

Prema njegovim rečima, ova godina je počela velikim gubicima pčeljinjih društava i lošim uslovima za razvoj pčela u proleće.

Pčelari prihranjuju pčele jer u košnicama nema dovoljno meda ni za njih.

Protekle zime je u Srbiji uginulo 110.000 društava pčela, što je po finansijskoj vrednosti, jednako sa 11.000 krava, zbog čega pčelari od Ministartstva poljoprivrede očekuju pomoć, rekao je Živadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu