Pridnjestrovlje želi priznanje

Moldavski region Pridnjestrovlje saopštilo je danas da bi želelo da, poput Kosova, bude priznato kao nezavisna država.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.02.2008.

19:46

Default images

"Brzo međunarodno priznavanje Pridnjestrovlja pomoći će međunarodnoj zajednici da učvrsti stabilnost i bezbednost u regionu", dodaje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova te nepriznate države. Čečenska skupština s druge strane, ističe da ta ruska republika nema sličnosti sa Kosovom.

Pridnjestrovlje, koje se nalazi u istočnom delu Moldavije, nije međunarodno priznato ali ima podršku Rusije. Ta oblast je naseljena ruskim i ukrajinskim stanovništvom.

Moldavija je juče saopštila da neće priznati Kosovo i da je "duboko zabrinuta" zbog proglašenja nezavisnosti te srpske pokrajine.

Čečenska skupština: Nikakave sličnosti sa Kosovom

Predsednik skupštine Čečenije Dukuvah Abdurahmanov izjavio je danas da ne postoje nikakve sličnosti te ruske republike sa situacijom oko Kosova i Metohije, čiju su nezavisnost jednostrano proglasile privremene vlasti u nedelju, 17. februara, podsetivši da je čečenski narod na referendumu pre pet godina odredio svoj politički status - da živi i razvija se u sastavu Rusije.

Prema njegovim rečima, u "protivrečnim procenama međunarodne zajednice oko Kosova počela je da se pominje Čečenka Republika".

"Sa punom odgovornošću kažem da za analogije između Čečenije i tih političkih sporova nema ni najmanjeg osnova", rekao je Abdurahmanov.

On je podsetio da je 23. marta 2003. na referendumu čečenski narod "potpuno nedvosmisleno odredio svoj politički status - da živi i razvija se u sastavu Ruske Federacije".

"Taj izbor i taj put potpuno odgovaraju interesima naroda Čečenije, na tom putu u ime spasa Republike dali su život najbolji sinovi čečenskog naroda, uključujući i predsednika Ahmata Kadirova. Obnova republike i pomoć jačanju ruske države jedini je put očuvanja čečenske nacije", rekao je predsednik skupštine Čečenije.

Abdurahmanov je dodao da je rukovodstvo samoproglašene Ičkerije (kako su čečenski separatisti nazvali Čečeniju) svojevremeno imalo široke mogućnosti za pregovore, samoopredeljenje i razvoj, ali da, pod pritiskom verskih ekstremista i međuanrodnih terorista, nije moglo da nađu "ispravne orijentire".

Predsednik čečenske skupštine je rekao da je danas Čečenija republika koja se uspešno razvija, gde postoji puno razumevanje društva i vlasti, a predsednik Ramzan Kadirov je priznat i uvažen političar na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: