"Poštujemo principe Kontakt grupe"

Riza Halimi rekao je da "Albanci Preševske doline prihvataju principe Kontakt grupe i plan Martija Ahtisarija".

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

20:58

Default images

"Status Kosova i nadgledana nezavisnost biće u aktuelnim granicama Kosova i Albanci, preko lokalne vlasti, poslanika i drugih mogućnosti pokušavaju da, u okviru institucija sistema, ostvaruju svoja prava. Ima dosta problema u tome, ali politička borba traje", rekao je jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije demokratskog delovanja.

Halimi ocenjuje da će "i pored problema Kosovo, po Ahtisarijevom dokumentu, biti veoma pozitivna politička realnost, što će se odraziti i na Albnace u Preševskoj dolini" te "očekuje bolje dane i u ostvarivanju prava Albanaca iz ove tri opštine u južnoj Srbiji".

"Neće biti glasova za pripajanje"

Predsednik opštine Preševo i predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa rekao je danas da su Albanci "u stanju da poštuju u potpunosti principe Kontakt grupe i stavove Saveta bezbednosti".

"Dok ne bude cepanja Kosova i pripajanja severnog dela Srbiji, ni u Preševskoj dolini, najverovatnije, neće biti takvih glasova da se ove opštine pripajaju Kosovu. Međutim, ako se to desi, u trenutku kada se to desi i politika Albanaca ovde će se promeniti", upozorio je on.

Mustafa veruje da će "sve biti u redu i da će Srbi na Kosovu prihvatiti nezavisnost Kosova i činjenično stanje".

On kaže da bi eventualno zatvaranje granica između Srbije i Kosova uticalo na slobodu kretanja Albanaca sa juga Srbije, jer su "mnoge rodbinske veze s jedne i druge strane, trgovinske veze takođe".

"Ja mislim da to ne bi potrajalo, jer ne bi išlo u korist Srbiji, već bi samu sebe izolovala i blokirala u trgovinskom smislu, jer se dosta proizvodnje danas plasira na Kosovo", kaže Mustafa.

"Zatvaranje granica - potez prošlosti"

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani rekao je da "politički lideri Albanaca, koji najavljuju pripajanje opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu nisu politički zreli".

"Mi imamo obavezu, koju smo prihvatili Političkom deklaracijom 2006. godine, da prihvatamo principe Kontakt grupe, što znači da nema promene granica Kosova, a Albanci treba svoja prava da ostvaruju u institucijama u kojima žive. Ja stojim čvrsto iza toga", rekao je on.

Destani ocenjuje da bi eventualno zatvaranje granice između Srbije i Kosova bio "potez iz prošlosti, koji bi štetio i Srbima i Albancima".

On kaže da ekonomisti navode da Srbija ima promet sa Kosovom, koliko se zna, za dvesta miliona evra, ali je da je zapravo do dvaput veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: