Strategija za mlade

Srbija je dobila strategiju za mlade.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

18:24

Default images

Glavni porblemi koje bi strategija trebalo da reši su nezaposlenost, nemogućnost stručnog usavršavaja, kao i nekvalitetno trošenje slobodnog vremena. Poseban deo strategije posvećen je sigurnosti mladih, što je kako kažu u nadležnom ministarstvu neophodno u uslovina povećanog rizika u društvu.

U nasilnim demonstracijama zbog Kosova, koje traju od petka u većim gradovima Srbije najrazornije su bile navijačke i ultranacionalističke grupe.

Prema izveštajima MUP-a i drugih ministarstava među njima su bili i brojni maloletnici.

Strategija će morati da uključi i te mlade u društvo, ali to je, kako kažu u Ministarstvu sporta i omladine, nemoguće izvesti odmah.

Snežana Samardžić Marković, ministarka sporta i omladine kaže da postoje dva načina za to.

"Jedan je onaj koji, na žalost, mora da se primenjuje - to je represija, sila, i oni moraju biti hapšeni i kažnjavani. Drugi način je da ih integrišemo u društvo i da pronađemo šta njih interesuje, čime su oni toliko nezadovoljni i da pokušamo da ih navedemo da iskažu nezadovoljstvo u institucijama", objašnjava ministarka. Stručnjaci navode da dete postepeno postaje nasilno, što je posledica isključenosti iz društva.

Oni kažu da je školski sistem problem, jer postoji manjina uspešnih, a većina neuspešne dece.

Huliganstvo, prema stručnjacima, nastaje jer mladi ne mogu da se uklope u sistem uspešnih, i podležu manipulacijama lidera.

Aleksandar Jovanović, koordinator tematske grupe za aktivno učešće maldih objašnjava da oni ne mogu da pripadaju onom staležu kome žele i da imaju one stvari u životu koje žele, u smislu materijalnih vrednosti.

"Njihovim moralnim vrednostima pre odgovara ono što je brzo i nasilno, nego ono što je postepeno i dugoročno", smatra Jovanović.

U Ministarstvu omladine i sporta kažu da će primena strategije dugo trajati, jer je sadašnje stanje loše.

Samo sedam opština u Srbiji ima kancelariju za mlade, koje često ostaju bez novčanih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: