Izraelski spas za palestinsku bebu

Blindirano vozilo izraelske hitne pomoći pokušavalo je da spase jednu šestomesečnu bebu na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2007.

19:07

Default images

Vozilo je ušlo u četvrtak u palestinski grad Ramalu, na Zapadnoj obali, u pokušaju da spase bebu koja je bila u kritičnom stanju, nakon što je udahnula otrovne supstance. To je prvi put od početka palestinskog ustanka - intifade protiv izraelske okupacije, pre sedam godina, da izraelska hitna pomoć Crveni Davidov štit, ulazi na Zapadnu obalu.

Sve do sada vozila hitne pomoći su najdalje išla do izraelskih vojnih punktova oko palestinskih gradova, odakle su prevozila palestinske pacijente kojima je potrebna medicinska nega u Izraelu.

Odmah nakon što je primljen poziv Palestinaca  za pomoć, izraelska civilna uprava zadužena za Zapadnu obalu pozvala je lekare iz Jerusalima da se odazovu.

Na put su krenula dva bolničara, izraelska Arapina, i evakusali bebu, koja je bula u nesvesnom stanju, samo nekoliko sati nakon što su dve druge bebe, iz istih jaslica, umrle od istog simptoma.

U Ramali je ambulantna kola čekao konvoj palestinske policije koji je predvodio put do palestinske bolnice i blokirao saobraćaj da osigura bezbedan prolaz. Beba je dovedena u Medicinski centar Šeba kraj Tel Aviva.

Početkom ove godine centar Ramale je bio poprište izraelske vojne operacije, u kojoj su poginula četiri Palestinca, a više od 30 osoba je ranjeno. Ramala je ekonomski centar Zapadne obale i tamo je sedište palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Danas je vozilo izraelske hitne pomoći prešlo granični prelaz Erez između pojasu Gaze i Izraela kako bi pomoglo da se stabilizuje stanje jedne mlade Palestinke, koja je doživela srčani udar.

Izraelska armija ističe da je preuzet veliki rizik prelaskom granice, zbog opasnosti od napada palestinskih ekstremista. Žena je preneta u bolnicu Ihilov u Tel Avivu.

Izvori bliski palestinskom ministarstvu zdravlja istakli su da je dobro što su sva humanitarna pitanja, a posebno kad je u pitanju ljudski život, odvojena od političkih, uprkos sukobu dva naroda koji traje više decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: