Dva hapšenja u vezi s Bitićijima

U akciji Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Prokuplju uhapšena dva bivša pripadnika policije i zatvorske uprave.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.02.2007.

09:47

Default images

Uhapšeni su obavljali odgovorne dužnosti u vreme hapšenja i kasnije likvidacije braće Bitići. Kako B92 nezvanično saznaje iz policijskih izvora u Prokuplju, prekjuče su uhapšeni bivši načelnik policije u tom gradu Mile Vučičević i nadzornik straže u zatvoru u Prokuplju Marjan Mijatović.

Uhapšenima je određen pritvor od 48 sati, a danas bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju Odeljenja za ratne zločine.

U julu 1999. na administrativnom prelazu Srbije i Kosova u Merdaru uhapšeni su Argon, Mehmet i Ilji Bitići, državljani SAD albanskog porekla, i tada im je određen dvonedeljni pritvor zbog nelegalnog boravka u zemlji.

Prema podacima Tužilaštva u Beogradu, oni su pre izdržane zatvorske kazne odvedeni iz prokupačkog Okružnog zatvora i u bazi Specijalnih antiterorističkih jedinica u Petrovom Selu ubijeni mecima u potiljak i potom pokopani u masovnu grobnicu.
Tužilaštvo za ratne zločine ranije je saopštilo da će pokrenuti istragu protiv još četiri osobe koje se sumnjiče za umešanost u ubistva braće Bitići 1999.

Tužilaštvo za ratne zločine je saopštilo da je podnelo zahtev za sprovođenje istrage Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu protiv četiri lica zbog osnovane sumnje da su pomogli u izvršenju ratnog zločina nad Argonom, Mehmetom i Ilijem Bitićijem.

U zahtevu se navodi da su ta lica izvršila krivično delo "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika učinjeno u pomaganju", a Tužilaštvo je istražnom sudiji predložilo da se prema trojici osumnjičenih odredi pritvor.

To je za B92 danas nešto ranije potvrdio i portparol Tužilaštva Bruno Vekarić, koji je rekao i da će osumnjičeni danas biti izvedeni pred istražnog sudiju. On nije želeo da daje dodatne informacije, navodeći da je istraga u toku.

Mediji su sinoć objavili da su, zbog sumnje da su umešani u kidnapovanje i ubistvo braće Bitići, uhapšena petorica bivših i sadašnjih policajaca, među kojima je i zamenik komandanta Žandarmerije, pukovnik Milenko Arsenijević.

Arsenijević je ranije, kao svedok, davao iskaz istražnom sudiji u slučaju ubistva braće Bitići i nedavno je svedočio na suđenju za taj zločin.

Milenko Arsenijević u vreme zločina bio je načelnik Protivteroristiočke jedinice policije čiji se centar za obuku nalazio upravo u Petrovom selu. U vreme zločina, na vrhu komande bio je Vlastimir Đoređević, dok je sada osumnjičeni Arsenijević bio nadređen Goranu Radosavljeviću Guriju.
Advokat Nebojša Milosavljević, jedan od branilaca osumnjičenih policajaca, odbio je da komentariše hapšenje, rekavši da je postupak proglašen tajnim.

Ambasada SAD u Srbiji pozdravila napredak

Ambasada SAD u Srbiji pozdravila je hapšenje osumnjičenih za umešanost u ubistvo američkih državljana, braće Bitići, jula 1999. godine.

"Pozdravljamo posebno rad Službe za istraživanje ratnih zločina i Tužilaštva za ratne zločine zbog njihovog doprinosa tom značajnom koraku. Mi dugo ohrabrujemo srpske vlasti da istraže, uhapse i krivično gone sva lica osumnjičena za umešanost u ubistvo Ilia, Mehmeta i Agrona Bitićija, bez obzira na njihov čin ili položaj", piše u saopštenju ambasade.

Ambasada SAD je izrazila očekivanje da će "srpska policija i pravosudje nastaviti sa naporima da u potpunosti istraže, uhapse i krivično gone sva lica umešana u taj zločin, uključujući i one koji su naredili ubistva onima koji su povukli obarač".

"Ministarstvo pravde SAD će preko FBI nastaviti da podržava napore
Srbije i da vodi spostvenu istragu u skladu sa propisima SAD. Privodjenjem odgovornih lica pravdi u zemlji gde se dogodio zločin, Srbija bi pokazala svoju posvećenost kažnjavanju ratnih zločina i jačanju vladavine prava", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: