"Tesla pripada čovečanstvu"

Stjepan Mesić rekao da Nikolu Teslu danas nema potrebe prisvajati niti deliti, jer je njegovo ime svetska baština.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

07:40

Default images

U Zagrebu će danas biti nastavljena konferencija posvećena 150-godišnjici rođenja naučnika Nikole Tesle, jedna u nizu manifestacija tokom 2006, koja je u Hrvatskoj proglašena za Teslinu godinu. Otvarajući Međunarodni naučni skup "Život i delo Nikole Tesle", hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je Tesla najzanimljiviji pre svega zbog njegove genijalnosti i doprinosa svetskoj nauci i tehnici.

Mesić je kazao i da je svaki električni stub spomenik Tesli i teško da je istorija ikome drugome iskazala takvu počast: "Da nije postigao ništa drugo do uvođenja naizmenične struje, njegovo bi ime ostalo trajno upisano u knjigu najzaslužnijih za razvoj ljudske civilizacije. Kad znamo da je Tesla izmislio ili teorijski zamislio gotovo sve tehničke uređaje kojima se danas koristimo, da je zapravo pokrenuo drugu industrijsku revoluciju, onda je njegova uloga nemerljiva. Teslu danas nema potrebe prisvajati niti deliti. Njegovo je ime svetska baština, baština bez koje bi svet bio razdeljen, ali sigurno i znatno siromašniji. Hrvatska je srećna da se u njenom krilu, u Smiljanu, u Lici, rodio čovek koji je toliko zadužio svet, zadužio čovečanstvo."

U selu Smiljan, u Lici, 10. jula biće održana centralna proslava 150-godišnjice rođenja Nikole Tesle. Tada će biti otvoren naučni park i otkriven spomenik Nikoli Tesli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: