Petak, 31.03.2006.

17:03

"Voz bez voznog reda"

Već pet meseci UBPOK ispituje ima li zloupotreba u vezi s nabavkom polovnih vozova iz Švedske bez tendera, što je objavio B92.

Izvor: B92

Default images

Posle jučerašnjeg priznanja ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da je u toj nabavci zaista bilo propusta, logično je očekivati i sankcije za one koji su odgovorni. Niko, međutim, još nije postavio pitanje odgovornosti minstra, niti je on pokrenuo odgovornost direktora Železnice za nabavku 10 polovnih vozova po ceni od 3,5 miliona evra.

B92 je još sredinom oktobra objavio podatke o nezakonitoj nabavci polovnih vozova iz Švedske. ŽTP je prvo sklopio ugovor s Hipo-lizingom o nabavci vozova od švedske železnice, a tek tri dana kasnije i drugima poslao ponude. To je po Zakonu o javnim nabavkama zabranjeno, kao i naručivanje tačnog tipa i marke vozila. Za posrednika je izabrana firma Sibeks, za koju se ispostavilo da se nikad nije bavila uvozom lokomotiva, već samo garderobe.

Direktor Železnice Milanko Šarančić izjavio je sredinom oktobra da je ugovor sklopljen s bankom, a da je banka ta koja se opredeljuje preko koga će izvršiti uvoz. Hipo banka ga je demantovala, pa je Šarančić rekao da je vozove u stvari kupila firma Ko rejl iz Londona, koja je angažovala Sibeks. Vlasnici obe firme su supružnici Čelebić iz Beograda. Šaranćić je tada tvrdio da su vozovi kupljeni hitno zbog letnje sezone, ali su na pruge stigli tek sada, posle 10 meseci.

Ilić je juče prvi put javno priznao da su oni koji su ukazivali na propuste u nabavci imali pravo. "Jako mi je žao što je došlo do nesuglasica, ali svi su u pravu, možda i nije sve najbolje urađeno. Ima i šupljina u zakonu i tačno je kad se kaže da je nabavka bila po hitnom postupku, a nabavi se posle nekoliko meseci. Ako je nešto hitno, mora stvarno da bude hitno", rekao je Ilić.

I pored dokumentacije na koju se pozvao B92, Ilić je pre četiri meseca smatrao da je postupak nabavke sasvim u redu. "Ma koji, bre, zakon o javnim nabavkama? Pa taj zakon ne valja dve pare. To ja tvrdim i on će morati hitno da se promeni", rekao je tada Ilić i za B92 rekao da ga sponzorišu najveći kriminalci i mafijaši u državi. "Vi ste korumpirani. Sad ste našli jednu mrtvu izmučenu železnicu koja je u jadu, tamo nema šta da se ukrade..."

Železnica je smenila dva saradnika koja su bila upućena u spornu nabavku, a B92 je saznao da je u stvari smenjeno njih sedam. U Železnici tvrde da smene nemaju veze s nabavkom spornih vozova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: