Bratski za svoja prava u Sloveniji

Predstavnici naroda bivše Jugoslavije, koji žive u Sloveniji dogovorili su se da se zajednički bore za ostvarenje svojih prava

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

16:44

Default images

Dogovor o zajedničkom zalaganju predstavnika Srba, Hrvata, Bošnjaka i Makedonaca donet je u subotu u Kranju. Jedan od ciljeva je ostvarivanje prava za 18.000 građana, poreklom iz bivše Jugoslavije koji su 1991. godine izbrisani iz evidencije slovenačkih državljana, rekao je sekretar Saveza srpskih društava Slovenije, Milovan Čikić, na konferenciji za novinare u Ministarstvu za dijasporu.

"Želimo da se izborimo da narodi bivše Jugoslavije dobiju status nacionalne manjine u Sloveniji zahvaljujući kome bi imali predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, pravo na upotrebu maternjeg jezika, finansiranje kulturno prosvetnih aktivnosti", rekao je Čikić i dodao da su po tim pitanjima već dogovoreni razgovori sa prvacima četiri od sedam stranaka koje čine vlast u Sloveniji.

Čikić je kazao da u Sloveniji živi 50.000 Srba kojima, iako su najbrojnija zajednica posle slovenačkog naroda, još uvek nije priznat status nacionalne manjine, za razliku od malobrojnijih Mađara i Italijana. On je podsetio da Srbi u Sloveniji žive još od 16 veka.

Čikić je rekao da su mnogi Srbi koji žive u Sloveniji suočeni sa problemima vezanim za imovinu, socijalno osiguranje, radni staž i penzije koje takođe treba rešiti.

Inače, juče je u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava, evropski komesar za ljudska prava, Alvaro Žil Roble, predstavio niz problema u Sloveniji, između ostalog i problem nejednakog položaja pre svega pripadnika naroda SFRJ koji žive u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: