Srbi (ni)su u Skupštini Kosova

Priština -- Prema nekim informacijama, Srbi su ušli u Skupštinu Kosova, a druge informacije to dovode u pitanje.

Izvor: B92
Podeli

Iako prvobino saopštenje Skupštine Kosova, da će šef parlamentarne grupe Srpske liste za Kosovo i Metohiju biti poslanik Ranđel Nojkić, a član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, navodi na pomisao da je reč o ulasku kosovskih Srba u Skupštinu, to nije tako.

Ranđel Nojkić objašnjava da je reč o poštovanju procedure, odnosno o odgovoru Liste na zahtev Predsedništva Skuštine Kosova. "Oni su nam uputili dopis i zahtevali da damo imena šefa Poslaničkog kluba i člana Predsedništva, i to za sve srpske predstavnike u Skupštini, odnosno za Srpsku listu za Kosovo i Metohiju i za Građanske inicijative. Mi smo dali decidan odgovor, pre svega da smo bili na posebnoj listi, samo Srpska lista, i da će biti formiran samo poslanički klub te liste", kaže Nojkić.

Traži se precizna decentralizacija

Nojkić navodi i da su kosovski Srbi odbili izmene plana o decentralizaciji. Prema njegovim rečima, Vlada Kosova Srbima nije dala zvaničnu verziju tog plana ni izmene koje on predviđa. "Dali smo konkretne primedbe i očekujemo odgovor. Takođe smo rekli da taj odgovor mora da bude u zvaničnoj formi, odnosno da moramo imati zvanično ponuđen plan, koji će imati potpis i pečat, a ne navode koje posle mogu biti tumačene ovako ili onako. Tražimo preciznost", kaže on.

I Vlada Srbije je ocenila da predlog pilot-projekta specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju i "varijanta B" privremenih institucija na Kosmetu nisu prihvatljivi jer ne pružaju minimalne garancije za poboljšanje položaja Srba i nealbanaca u Pokrajini.

Ajl: Bez napretka u decentralizaciji

Analitičar za Balkan u Kraljevskom institutu u Londonu Džonatan Ajl kaže da su negative reakcije kosovskih Srba na dorađen plan za decentralizaciju očekivane. "Reč je o maloj promeni, nije se izašlo u susret zahtevima srpske zajednice a nije ni predstavljen plan funkcionisanja Vlade posle 2006, kada dođe do izbora. Mislim da je bilo očigledno da će odgovor Srba biti negativan", rekao je Ajl za BBC.

Info

strana 1 od 404 idi na stranu