Na Kosovu novi poštanski brojevi

Gradovi na Kosovu dobili su nove poštanske brojeve sa ciljem da se isporuke pošte ubrzaju.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

12:53

Default images

Portparol Pošte i telekoma Kosova Seremb Đerđi je za Betu rekao da su nove poštanske brojeve odborili Odeljenje za pravna pitanja UNMIK-a i Svetska unija pošta i da su oni sada uključeni u Svetsku bazu podataka poštanskih kodova. Kada se pošta šalje van Kosova, ispod poštanskog broja i imena grada potrebno je napisati "Kosovo (UNMIK)", rekao je Đerđi.

Umesto dosadašnjeg poštanskog broja 38000, Priština će tako ubuduće koristiti broj 10000. Novi poštanski broj za Kosovsku Mitrovicu je 40000, a za Kosovo Polje 12000. Poštanski broj Prizrena je 20000, Peći 30000, Đakovice 50000, Gnjilana 60000, a Uroševca 70000.

Kosovo je danas dobilo ukupno 118 novih poštanskih brojeva i, prema rečima portparola, to će doprineti da se pošta ubuduće brže dostavlja, a time i povoljno uticati na razvoj privrede. "Možemo da za najviše sedam dana dopremimo poštu iz bilo kog kraja sveta, a na samom Kosovu za dan ili najviše dva", kazao je Đerđi.

Od dolaska međunarodnih misija 31. maja 2000, Kosovo, prema njegovim rečima, nije imalo nikakav poštanski broj. "Koristili smo švajcarsku, albansku i makedonsku poštu, sa kojima smo imali sporazum", objasnio je Seremb Đerđi.

Srbi ne priznaju ni tu odluku

Direktor radne jedince PTT-a za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić izjavio je da će poštanski brojevi u srpskim sredinama ostati isti.

"Poštanske jedinice koje rade u srpskim jedinicama i koje su deo jedinstvenog PTT sistema Srbije i dalje će koristiti postojeće brojeve", rekao je Nojkić. Nojkić je rekao da nisu tačni argumenti da će uvođenjem novih poštanskih brojeva poštanski saobraćaj funkiconisati brže i jednostavnije.

Nojkić je rekao da se nova odluka neće odraziti na funkcionisanje poštanskog saobraćaja u srpskim sredinama i odao da će sve i dalje funkcionisati kao i do sada. Promena poštanskih brojeva na Kosovu i Metohiji predstavlja novo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je Nojkić.

I ostali predstavnici Srba sa Kosova ocenili su da je reč o prejudiciranju statusa Kosova.

Čović: Provokacija UNMIK-a

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je danas da odluka o uvođenju međunarodnog poštanskog koda za Kosovo i novih poštanskih brojeva još nije doneta.

"To je jednostrani pristup i nova provokacija. Treba očekivati da će od strane UNMIK-a biti mnogo provokacija i jako je važno da se na političkoj sceni Srbije ne nađe poroznost", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: