Konačna reč: Vojnici SAD nisu krivi

Istraga vojske SAD je zaključila da njeni pripadnici nisu odgovorni za smrt italijanskog agenta Nikole Kaliparija u Iraku.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2005.

21:13

Default images

"To je tragičan nesrećni slučaj", ocenio je oficir koji je vodio istragu, brigadni general Piter Vangdžel, u poruci saučešća upućenoj porodici Kalipari, koju prenosi AP. Podsetimo, Nikola Kalipari je pogođen iz vatrenog oružja 4. marta, u akciji oslobađanja italijanske novinarke Đulijane Zgrene, koja je bila taoc iračkih pobunjenika mesec dana.

Američki vojnici otvorili su vatru na vozilo u kojem su se nalazili Italijani, dok su se približavali kontrolnom punktu kod bagdadskog aerodroma. U tom incidentu povređeni su i Zgrena i drugi obaveštajac, koji su se nalazili u kolima.

Incident je izazvao žestoke reakcije u Italiji i nove zahteve da se njeni vojnici povuku iz Iraka, kao i zatezanje odnosa između Rima i Vašingtona.

Međutim, istragom vojske SAD zaključeno je da se vozilo kretalo suviše brzo, da nije usporilo pred kontrolnim punktom i da su vojnici pucali u skladu s pravilima službe, s čim se italijanska strana ne slaže. Naime, od samog početka jednomesečne istrage, na kojoj su zajednički radili američki i italijanski stručnjaci, svedočenja Amerikanaca i Italijana bila su kontradiktorna. Amerikanci su tvrdili da su vojnici kao znak upozorenja ispalili nekoliko hitaca u vazduh, a zatim pucali u blok motora, zato što se vozilo kretalo suviše brzo. Italijani koji su bili u kolima, međutim, insistiraju da su pucnji u vazduh i u vozilo bili istovremeni. Italijanski obaveštajac koji je vozio kola, takođe, tvrdi da se kretao sporo. Italijanska vlada je juče saopštila da se ne slaže sa američkim nalazima, pa je u Italiji pokrenuta samostalna krivična istraga tog incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: