Štrajk novinara "Korijere dela sera"

Izvor: B92

Subota, 31.05.2003.

19:59

Default images

Novinari uticajnog italijanskog dnevnika "Korijere dela sera"  štrajkovali su u subotu zbog netransparentnosti u izboru novog generalnog direktora tog lista. Redakcija lista se u saopštenju izvinila čitaocima zato što se novina zbog štrajka u nedelju neće naći na kioscima. Svi novinari su se, kako piše u saopštenju, obavezali da će čitaocima garantovati nezavisnost, iscrpnost i kvalitet informacija što je bila odlika "Korijere dela sera". Generalni direktor lista Ferućo de Bortoli podneo je u četvrtak ostavku, a na njegovo mesto je imenovan uvodničar Stefano Foli čije analize cene i desničari i levičari. Redakcija lista je ukazala da štrajk nije "ni protiv starog direktora niti protiv njegovog naslednika". Štrajk su podržala 104 novinara, 31 novinar je bio protiv, dok je njih šest bilo uzdržano. Opozicija optužuje premijera Silvija Berluskonija da je u više navrata vršio pritisak na "Korijere dela sera". Berluskoni je poručio iz Sankt Peterburga, gde se nalazi na proslavi 300-godišnjice osnivanja tog grada, da nije intervenisao kada je reč o promenama u upravi lista. Sindikat italijanskih novinara je za 6. jun zakazao generalni štrajk kako bi se solidarisao sa novinarima "Korijere" i izrazio zabrinutost zbog pokušaja napada na slobodu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: