PERSON ZATRAZIO OD KOSTUNICE IZRUCENJE MILOSEVICA HAGU

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2001.

22:05

Default images
Svedski premijer Joran Person zatrazio je u sredu u u Stokholmu od predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice punu saradnju Beograda sa Haskim tribunalom i izrucenje bivseg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Milosevica u Hag,javio je Radio Slobodna Evropa.

Tokom svoje posete Svedskoj u sredu, Kostunica se najpre sastao sa svedskim kraljem, a potom je sa premijerom Joranom Personom odrzao zajednicku konferenciju za novinare. Kako javlja dopisnik radija B92, radnu posetu je zavrsio susretom sa predstavnicima Komiteta za inostrana pitanja zemalja clanica EU i govorom na Politickom institutu u Stoklholmu. Na zajednickoj konferenciji za novinare, svedski premijer Joran Person je rekao da je sa Kostunicom razgovarao ne samo kao premijer Svedske, vec i u ime EU i ocenio da su razgovori bili "aktivni i konstruktivni". "Ja sam rekao da Svedska i EU zele da izgrade konstruktivne veze sa Jugoslavijom i sadasnjom vlascu, i mi smo to vec pokazali nasom pomocu od 200 miliona Eura i buducim Karts programom od 240 miliona Eura", rekao je Person. "Prvi zadatak za nas je da sledece nedelje putujemo u Beograd i time otvorimo ovaj proces saradnje", dodao je on. Prema njegovim recima, EU i Svedska zele da se SRJ sto pre integrise u EU, a Jugoslaviji se za to postavljaju potpuno isti zahtevi kao i drugim zemljama u regionu.

Predsednik Kostunica je istakao znacaj brze izgradnje demokratskih institucija u zemlji, posebno na federalnom nivou, ali je novinare najvise interesovalo pitanje Milosevicevog izrucenja u Hag. Kostunica nije precizirao kada ce Milosevic biti izrucen Hagu, ali je istakao da ce Jugoslavija saradjivati sa Haskim tribunalom. "To je nasa obaveza i mi smo nasim prijateljima u Svedskoj pokusali da objasnimo koliko je vazno da budemo deo Evrope. "Izrucenje Milosevica je proces, a mi sada u zemlji imamo prioritetnija pitanja, kao sto su Kosovo i Crna Gora", rekao je Kostunica i dodao da se "saradnja sa Haskim sudom se ne svodi samo na ekstradiciju". "Za nas je vazno, a uveren sam i za Haski sud i medjunarodnu zajednicu, da ta saradnja pocne. Da pocne u dobroj veri i da ne stabilizuje demokratski poredak kakav se stvara u SRJ. Mislim da demokratija predstavlja vecu vrednost od ispunjavanja zahteva Haskog suda u pojedinim konkretnim slucajevima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: