Da li će Ustavna povelja sadržavati izbor poslanika

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2002.

12:36

Default images
Koordinator crnogorske delegacije u Komisiji za izradu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore Dragan Kujović izjavio je u nedelju za Radio B92 da ima rezerve prema dokumentu u koji će biti ugradjena tačka o načinu biranja poslanika za parlament buduće zajednice Srbije i Crne Gore. "Mislim da ta tačka treba da bude uvrštena u zakone država-članica, a ne u Ustavnu povelju. U Povelji treba da stoji da će zakonima država-članica biti nađeno istovjetno rješenje u vezi sa izborom poslanika, treba da postoji isti model. U zakone treba ugraditi rješenje o tome da li će oni biti neposredni ili posredni, ili u zakon o sprovođenju Povelje, i to usvojiti u Skupštini. Insistiranje na tome da u Povelju bude ugrađivan princip izbora poslanika je suprotno Sporazumu, ali kao kompromisna formula može biti ugrađeno u zakon o izboru poslanika ili u zakon o sprovođenju Povelje", objasnio je Kujović.

Kopredsedavajući Potkomisije za izradu Ustavne povelje iz srpske delegacije Boško Ristić u izjavi za naš Radio kaže da pitanje u kom dokumentu će se naći odredbe o izboru poslanika nije toliko bitno. "Osnovi princip načina izbora treba da bude definisan tekstom Ustavne povelje, a posredni izbori koji se iscrpljuju prilikom prvog saziva parlamenta, treba da budu uvršteni u Zakon o sprovođenju Ustavne povelje", kaže Ristić i dodaje: "Međutim pojedini politički poslenici insistiraju da se to značajno pitanje i opredeli određenim tekstom određenog pravnog akta. Većina je za to da se ta materija delimično nađe u Ustavnoj povelji, pre svega da se definiše način izbora poslanika, a garancije da će se dogovoreno zaista i sprovesti po najvišim standardima i to na način da se posredno biraju prve dve godine, a da se nadalje poslanici biraju neposredno to može da nađe svoje mesto u prelaznim odredbama ili u zakonu u sprovođenju Ustavne povelje, s obzirom da se posredni način izbora iscrpljuje prilikom prvog saziva skupštine državne zajednice Srbije i Crne Gore", kaže Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: