Hrvatska neće biti pozvana u NATO

Izvor: SRNA, FoNet

Ponedeljak, 18.11.2002.

12:34

Default images

Hrvatska diplomatija obaveštena je u petak da Sjedinjene Američke Države neće podržati ulazak Hrvatske u NATO na sastanku u Pragu, piše današnji Vjesnik. Odluka američkog predsednika Džordža Buša nije neočekivana, jer se unapred znalo kako NATO neće pozvati Hrvatsku da se ove godine, zajedno sa još sedam zemalja kandidata, pridruže punopravnom članstvu.

Parlamentarna skupština NATO usvojila je Nacrt izveštaja, u kome se oštro kritikuje Hrvatska zbog diskriminacije Srba, saradnje sa Haškim sudom i krize u odnosima sa Slovenijom u Piranskom zalivu. Parlamentarna skupština NATO kritikovala je zvaničan Zagreb da i dalje, de fakto, diskriminiše srpsku nacionalnu manjinu. "Nacionalistički pritisci utiču na odnos Hrvatske prema regionalnoj saradnji sa susedima i onemogućili su rešavanje graničnog spora sa Slovenijom" - navodi se u izveštaju koji prenosi hrvatska štampa. NATO je oštro kritikovao i odnos Hrvatske prema Haškom sudu, zamerajući Vladi Ivice Račana što još nije ispunila zahtjev Tribunala da odmah izruči generala Janka Bobetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: