Prosleđena žalba Hagu na nalog za hapšenje Bobetka

Izvor: B92

Subota, 28.09.2002.

13:12

Default images

Hrvatska Vlada je povodom optužnice protiv generala Janka Bobetka bivšeg načelnika glavnog štaba oružanih snaga Hrvatske generala Janka Bobetka diplomatskim putem prosledila Medjunarodnom krivičnom sudu zahtev za podnošenjem žalbe na nalog za hapšenje i nalog za predaju, saopšteno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću. Kako se navodi, Vlada je postupila u skladu sa Ustavnim zakonom o saradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim krivičnim sudom za područje bivše Jugoslavije, kao i Statom i Pravilima o postupku i dokazima Medjunarodnog krivičnog suda.

Hrvatski sabor je zaključio u petak da uputi zahtev Vladi i drugim institucijama vlasti da u međunarodnim odnosima i telima međunarodne zajednice "brane pravednost i legitimitet odbrambenog Domovinskog rata i svih njegovih oslobodilačkih akcija", ali i da ga brane procesuiranjem mogućih pojedinačnih ratnih zločina počinjenih za vreme ili posle Domovinskog rata utvrđujući individualnu odgovornost počinitelja. To je osnovni naglasak saborskih zaključaka koje je, nakon celodnevne rasprave o slučaju haškog optuženika generala Janka Bobetka, formulisala radna grupa sastavljena od svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnika nacionalnih manjina. Sabor je prihvatio i zahtev najveće opozicione stranke - Hrvatske demokratske zajednice da se iduće nedelje otvori rasprava o njihovom predlogu za izmenu Ustavnog zakona o saradnji s Haškim sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: