Mićunović: Ustavna povelja zavisi od nas

Izvor: B92

Petak, 27.09.2002.

09:59

Default images
Predsednik Veća gradjana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović izjavio je po povratku iz Strazbura da će Savet Evrope, ako do redovne sednice 7. novembra ne bude usvojena Ustavna povelja, zakazati vanrednu sednicu Saveta, pošto bar dva od tri parlamenta usvoje taj dokument. Upitan da li će Povelja biti usvojena u roku, Mićunović je, gostujući na TV B92, odgovorio: "To zavisi od nas. Imamo jasnu situaciju, prihvatamo evropske standarde, znamo koji su to standardi i kako se rešavaju izbori za savezne institucije. Nadam se da će posredovati i Venecijanska komisija, kako bi sve to uradili što pre. Malo strepim da će izbori u Crnoj Gori usvajanje dokumenta malo odložiti, ali se nadam da ćemo to završiti do 7. novembra i da će dva parlamenta to usvojiti, a da će posle toga savezni parlament konačno usvojiti Povelju i time bismo završili posao", kaže Mićunović.

Politički analitičar Zoran Lutovac smatra da nije realno očekivati da će Ustavna povelja nove zajednice biti usvojena pre izbora u Crnoj Gori. "Pitanje neposrednih ili posrednih izbora za zajednički parlament je veoma bitno za crnogorsku vlast jer ono simbolizuje odnos crnogorske vlasti prema zajedničkoj državi. Crnogorski predsednik bi teško izašao pred svoje birače s pričom o izborima za zajedničku državu umesto priče o referendumu za samostalnost. Teško je da bi crnogorske vlasti mogle da animiraju svoju javnost za izbore ako oni budu neposredni", kaže Lutovac.

Ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji Čarls Kroford izjavio u četvrtak da je "stvar Beograda i Podgorice" hoće li Ustavna povelja buduće zajednice biti usvojena pre ili posle predsedničkih izbora u Srbiji i parlamentarnih u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: