Najzad utvrđen tačan broj birača

Izvor: B92

Petak, 27.09.2002.

08:51

Default images

Republička izborna komisija usvojila je na sednici održanoj u petak konačnu informaciju o broju birača za predsedničke izbore u Srbiji, prema kojoj glasačko telo za predsedničke izbore čini 6.553.042 građana sa pravom glasa. Članove RIK-a je o tome obavestio njen predsednik Radoslav Baćević. "Po obradi svih sudskih rešenja, koja su prispela blagovremeno, konačan broj u Republici Srbiji je 6.553.042 birača. Znači, dopisano je 1.814 birača i to po rešenju suda", rekao je Baćević. Na 268 biračkih mesta na Kosovu na kojima će se u nedelju, 29. septembra glasati za predsednika Srbije, registrovano je ukupno 107.972 birača, saznaje B92 od sekretara RIK, Ljiljane Benać-Šantić. Taj broj obuhvata sve građane upisane u birački spisak na 268 glasačkih mesta, a među njima je najveći broj Srba.

Republička izborna komisija zamenila je i sva rešenja na 19 biračkih mesta zbog kojih je najviše primedbi imala Demokratska stranka Srbije. Radilo se o biračkim mestima gde je utvrđeno da među članovima biračkih odbora postoje bračne ili rodbinske veze. Na sednici RIK-a, saopšteno je i da su meštani sela Menjak, zbog seče seoske šume kojoj su se protivili, odbili da izađu na predsedničke izbore u nedelju 29. septembra. 

Podsetimo da je u četvrtak u ponoć počela predizborna tišina u Srbiji, koja će trajati do nedelje u 8:00, kada se zatvaraju birališta na predsedničkim izborima. Rezultati izbora biće važeći, ako glasa polovina od ovog broja i još jedan birač. Pobednik je onaj koji u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova izašlih. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije kvalifikovanu većinu, dva najbolje plasirana predsednička kandidata idu u drugi krug, koji će biti održan 14 dana kasnije. Na četvrtim predsedničkim izborima u Srbiji učestvuje 11 kandidata. Predsednik Srbije Milan Milutinović izabran je na redovnim izborima 7. decembra 1997, a dužnost je preuzeo 5. januara 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: