Parlamentarna skupština SE podržala prijem SRJ

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2002.

09:19

Default images

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u utorak je u Strazburu velikom većinom glasova donela odluku kojom se Komitetu ministara preporučuje da primi Jugoslaviju u punopravno članstvo SE, čime bi ona postala 45. članica te organizacije. Kako iz Strazbura izveštava novinar Radija B92 Miodrag Vidić, 122 poslanika glasala su za, a 6 je bilo protiv prijema SRJ u SE. Većinom glasova odobren je i amandman kojim se proglašenje SRJ za člana SE, što treba da odobri Komitet ministara, uslovljava usvajanjem Ustavne povelje u Skupštinama Srbije i Crne Gore. Šef jugoslovenske delegacije Dragoljub Mićunović ocenio je glsanje kao velik korak za SRJ. "Posle dugih izolacija činimo prvi korak u integrisanu Evropu, to je velik dan i za Evropu jer našim ulaskom ona kompletira svoju demokratsku familiju. Prvi put u istoriji, sve države u Evropi imaju demokratske režime. Sada je veoma važno da rešimo pitanje Ustavne povelje, a nadam se da će sporno pitanje izbora poslanika u zajednički parlament biti rešeno brzo. Čime bi Povelja bila izglasana", rekao je Mićunović.

Predsednik Parlamentarne skupštine SE Peter Šider i generalni sekretar SE Valter Švimer pozdravili su ishod glasanja u Strazburu. "Iskreno se nadam da će uskoro doći do sporazuma o odnosima Srbije i Crne Gore. Pred parlamentima Srbije i Crne Gore je sada velik zadatak da usvoje Povelju jer dok to ne učine u Komitetu ministara neće biti mesta za predstavnike iz Jugoslavije, ona neće biti zvaničan član, ispred SE neće biti zastave i neće biti predstavnika u Skupštini SE", rekao je Šider. Jugoslaviju, pod kojim god imenom bila primljena, potom čekaju 3 naporne godine ispunjavanja obaveza koje je preuzela ulaskom u SE, a njihovo ispunjavanje biće pažljivo nadgledano, rekao je Šider.

Tokom rasprave je odbačen veči broj amandmana koje Jugoslaviji nameću nove, oštrije obaveze saradnje s Haškim tribunalom i odnosom prema Kosovu, što je delegacija iz SRJ ocenila kao pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: