EU: Brzo usvajanje Ustavne povelje otvara vrata Unije

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2002.

14:54

Default images
Sefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su u Briselu pozdravili "ohrabrujuci napredak" u izradi Ustavne povelje i sacinjeni prvi nacrt Akcionog plana za ujednacavanje trzista Srbije i Crne Gore, naglasivsi da ce "brzo ostvarivanje sporazuma od 14. marta omoguciti da se napreduje na putu evropske integracije". Oni su istakli da to “otvara vrata za izradu studije o izvodljivosti i usvajanje mandata za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruzenju Srbije i Crne Gore sa EU”.

Ministri EU su, u okviru rasprave o Balkanu, saslusali izvestaj Visokog predstavnika Unije, Havijera Solane, i "podsetili" Beograd i Podgoricu na "datu obavezu da se Ustavna povelja dovrsi do kraja jula". Sefovi diplomatija evropske petnaestorice su podrzali odlazak Solane u cetvrtak u Beograd i naznacili da "dovrsetak Ustavne povelje, kojom ce zemlja dobiti dobro definisano institucionalno i ekonomsko ustrojstvo, mora biti prioritetni cilj svih ukljucenih strana" u sprovodjenju sporazuma od 14. marta. U zakljuccima zasedanja podvlaci se da je petnaestorica "zadovoljna prvim nacrtom akcionog plana za unutrasnje trziste, trgovinu i carine, sto predstavlja vaznu etapu", ali se istice da se ocekuje "ostvarivanje novog pomaka u ostvarenju tog plana". Oni su stavili do znanja da "zahvaljujuci takvom znacajnom napretku, vise nisu udaljeni ni izgledi da se, najesen, izradi studija o izvodljivosti za pokretanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruzenju" Srbije-Crne Gore sa Evropskom unijom.

Funkcioneri u Briselu su agenciji Beta rekli da ce, uzimajuci u obzir i evropske sugestije, sadrzane u predlogu tzv 'Venecijanske komisije', biti izradjen jedan projekat Ustavne povelje, u kojem mogu biti ostavljena otvorena i neka resenja oko kojih sporazum ne moze da se postigne". Zato se moze ocekivati da u nalazenju konacnih resenja "svojim savetima pomognu oni koji su i najpozvaniji - strucnjaci Venecijanske komisije, ili Evropska unija, koji su vec u to uveliko ukljuceni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: