EU: Brzo usvajanje Ustavne povelje otvara vrata Unije

Brisel --

Izvor: Beta Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

Sefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su u Briselu pozdravili "ohrabrujuci napredak" u izradi Ustavne povelje i sacinjeni prvi nacrt Akcionog plana za ujednacavanje trzista Srbije i Crne Gore, naglasivsi da ce "brzo ostvarivanje sporazuma od 14. marta omoguciti da se napreduje na putu evropske integracije". Oni su istakli da to “otvara vrata za izradu studije o izvodljivosti i usvajanje mandata za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruzenju Srbije i Crne Gore sa EU”.

Ministri EU su, u okviru rasprave o Balkanu, saslusali izvestaj Visokog predstavnika Unije, Havijera Solane, i "podsetili" Beograd i Podgoricu na "datu obavezu da se Ustavna povelja dovrsi do kraja jula". Sefovi diplomatija evropske petnaestorice su podrzali odlazak Solane u cetvrtak u Beograd i naznacili da "dovrsetak Ustavne povelje, kojom ce zemlja dobiti dobro definisano institucionalno i ekonomsko ustrojstvo, mora biti prioritetni cilj svih ukljucenih strana" u sprovodjenju sporazuma od 14. marta. U zakljuccima zasedanja podvlaci se da je petnaestorica "zadovoljna prvim nacrtom akcionog plana za unutrasnje trziste, trgovinu i carine, sto predstavlja vaznu etapu", ali se istice da se ocekuje "ostvarivanje novog pomaka u ostvarenju tog plana". Oni su stavili do znanja da "zahvaljujuci takvom znacajnom napretku, vise nisu udaljeni ni izgledi da se, najesen, izradi studija o izvodljivosti za pokretanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruzenju" Srbije-Crne Gore sa Evropskom unijom.

Funkcioneri u Briselu su agenciji Beta rekli da ce, uzimajuci u obzir i evropske sugestije, sadrzane u predlogu tzv 'Venecijanske komisije', biti izradjen jedan projekat Ustavne povelje, u kojem mogu biti ostavljena otvorena i neka resenja oko kojih sporazum ne moze da se postigne". Zato se moze ocekivati da u nalazenju konacnih resenja "svojim savetima pomognu oni koji su i najpozvaniji - strucnjaci Venecijanske komisije, ili Evropska unija, koji su vec u to uveliko ukljuceni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.