DIMITRIJEVIC: SUMNJAM DA CE PAVKOVIC BITI SMENJE U PONEDELJA

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2002.

20:00

Default images
U Beogradu ce u ponedeljak biti nastavljena sednica Vrhovnog saveta odbrane. Prema zvanicnom dnevnom redu, koji je saopstio vojni kabinet predsednika Kostunice, razmatrace se situacija nastala posle hapsenja Momcila Perisica, problemi finansiranja VJ, organizacija Inspektorata odbrane i kadrovska pitanja u vojsci i ministarstvu odbrane. Na prvom delu sednice, proslog ponedeljka, predsednik Jugoslavije i predsednici Srbije i Crne Gore, Milan Milutinovic i Milo Djukanovic, raspravljali su, medjutim, o zahtevu Vojislava Kostunice da se nacelnik Generalstaba, Nebojsa Pavkovic, smeni sa te funkcije. Prema informacijama do kojih je tada dosao B92, Kostunica je zatrazio smenu bez rasprave, zbog toga sto se Pavkovic distancirao od sefa Sluzbe vojne bezbednosti Aca Tomica u slucaju hapsenja Perisica.

Protekle nedelje, Vojni kabinet predsednika Jugoslavije ponovio je da je akcija vojne bezbednosti izvedena po zakonu, a sam Kostunica je u dva navrata rekao da nece udovoljiti zahtevima Predsednistva DOS-a za smenom Tomica, jer je uveren da za to ne postoje razlozi.

Vojno - politicki analiticar, Bojan Dimitrijevic, smatra da se vojna karijera Nebojse Pavkovica zavrsava, ali ostavlja mogucnost da predsednik Kostunica u ponedeljak nece uspeti da ga smeni. Istovremeno, vojska ce ostati vazna poluga u vlasti jugoslovenskog predsednika, ocenjuje Dimitrijevic. "Za ovih nedelju dana nismo dobili ni jedan poseban signal da ce nesto spektakularno da se desi, niti jednu novu stvar o aferi Perisic, niti nesto konkretnije oko generala Pavkovica.

Prosto, ovaj prekjucerasnji skup o borbenoj gotovosti VJ moze da bude signalna tacka u karijeri generala Pavkovica, ali ne mora da znaci da ce doci do smene u ponedeljak. Ovakav nacin funkcionisanja i Vrhovnog saveta i Kostunice kao predsednika, cini mi se da se nece promeniti prosto zato sto se on u protklih godinu i po dana u potpunosti oslonio na vojsku i vojne izvore, i za ocekivati je da, najmanje u nekoliko sledecih meseci, on i dalje nastavi sa ovakvim trendom, prosto dok se ne resi neka kombinatorika u beogradskim politickim krugovima, ali i odnosi sa Crnom Gorom. Mislim da VSO u ponedeljak nece doneti nikakvu promenu u toj njegovoj globalnoj orjentaciji o ulozi vojske u njegovoj vlasti", zakljucuje Dimitrijevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: