RS: Predlog zakona o referendumu

Vlada RS je utvrdila predlog Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i zatražila sazivanje sednice parlamenta na kojoj će taj zakon biti usvojen.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

13:06

Default images

Vlada Republike Srpske koju predvodi Milorad Dodik otišla je korak dalje ka eventualnom raspisivanju referenduma o podršci Dejtonskom sporazumu. Ipak ministar lokalne uprave i samouprave Zoran Lipovac objašnjava da je zakon samo tehničke prirode i da ne sadrži referendumsko pitanje.

Lipovac kaže i da ne očekuje probleme sa političkim predstavnicima drugih naroda u skupštini republike Srpske oko usvajanja zakona .

“Očekujem da Vijeće naroda neće imati primedbe na ovaj zakon upravo iz razloga što je tehničkog karaktera. Vjerujem da i ako bude nekih manjih korekcija da se na zajedničkoj komisiji mogu usaglasiti tako da ne očekujem da će doći do Ustavnog suda”, kaže on.

Na drugoj strani potpredsednik parlamenta Republike Srpske, Šefket Hafizović, očekuje hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog, kako je rekao, anti-ustavnog i anti-dejtonskog delovanja vlade u Banja Luci.

Prema predlogu zakona, konačnu odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a predlog za raspisivanje mogu podneti predsednik RS, Vlada, kao i najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10 000 birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: