Tribunal bi mogao da obelodani otpuznicu protiv Arkana

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2000.

19:26

Default images
Medjunarodni sud za ratne zlocine u Hagu saopstio je da bi mogao da obelodani optuznicu podignutu protiv juce ubijenog Zeljka Raznatovica Arkana, osumnjicenog za ratne zlocine u Hrvatskoj 1991. godine i u toku rata u bivsoj BiH. "On se nalazio u tajnoj optuznici. Mozda cemo u nekom momentu biti u mogucnosti da nesto vise kazemo odnosno da pruzimo vise informacija o ovoj optuznici", rekao je portparol tuzilastva Pol Rizli Rojtersu.

Americki drzavni sekretar Madlen Olbrajt saopstila je da SAD nisu zadovoljne ubistvom srpskog paravojnog lidera Zeljka Raznjatovica Arkana, koji je ovim izbjegao hapsenje za zlocine protiv humanosti. ”Hteli smo da ga vidimo na sudu u Hagu, da odgovara za svoje zlocine", navodi se u saopstenju Olbrajtove. Ona je rekla da ce SAD nastaviti da podrzavaju saradnju sa Tribunalom i drugim vladama u cilju privodjenja svih optuzenih pojedinaca u Hag i njihovog suocavanja sa sudom.

Britanska vlada je, takodje, izrazila zaljenje zbog ubistva Zeljka Raznatovica Arkana, koga je Haski tribunal optuzio za ratne zlocine, jer to znaci da mu nikada nece biti sudjeno za pocinjena nedela, javlja Rojters. "Arkan je ziveo nasilno i zato nije iznenadjenje da je nasilno umro. On i njegovi sledbenici bili su u prvom redu etnickog ciscenja u Bosni i na Kosovu, bogateci se dok su proganjali nezasticene. Zalim zbog njegove smrti, jer nas to sprecava da zadovoljimo pravdu prema zrtvama njegovih nedela, gledajuci ga na optuzenickoj klupi Haskog suda", navodi se u pismenoj izjavi sefa britanske diplomatije Robina Kuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: